Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Keď sa radi bozkávate, ďalej radšej nečítajte: Štyri PLIAGY, ktorými sa môžete nakaziť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Bozkávanie patrí medzi tie najintímnejšie prejavy lásky a náklonosti, aké sa odohráva medzi dvoma ľuďmi. Vedeli ste však, že sa prostredníctvom neho môžete nakaziť všelijakou pliagou? Ak sa chcete ešte niekedy bozkávať, zvážte prečítanie nasledujúcich riadkov.

Nie je hádam človeka, ktorý by sa nerád bozkával. Možno ste ale doteraz netušili o tom, že tento akt lásky a náklonosti zároveň ohrozuje vaše zdravie. Podľa odborníkov bozkávanie z tohto hľadiska možno prirovnať k lízaniu podlahy autobusu mestskej hromadnej dopravy. 

Naše ústa sú plné tých najrôznejších nástrah, ktoré môžu mať veľmi nepríjemné dôsledky. Mikrobiologička na Arizonskej univerzite Kelly Reynoldsová upozorňuje predovšetkým na štyri riziká, ktoré vyplývajú z bozkávania s druhým človekom. 

Keď sa radi bozkávate,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Meningitída a infekčná mononukleóza

Podľa Reynoldsovej patria tieto dve ochorenia k najčastejším patogénom, ktoré sa prenášajú bozkami. Čo sa týka mononukleózy, riziko nákazy počas bozkávania je tak vysoké, že sa o nej hovorí ako o "chorobe z bozkávania". Medzi symptómy patrí napríklad extrémna únava. Pri meningitíde môže zápal membrán obklopujúcich mozog a miechu trvať až desať dní, čo na pacientovi nezriedka zanechá trvalé následky. 

Keď sa radi bozkávate,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Sexuálne prenosné choroby

Možno ste si mysleli, že choroby ako kvapavka, syfilis, herpes alebo papylomavírus (HPV), sa prenášajú len sexuálnym stykom. Omyl! K nakazeniu môže dôjsť aj prostredníctvom slín, čiže aj bozkávaním. Čo celú vec robí ešte horšou, je fakt, že tieto infekcie sú častokrát asymptomatické, čo znamená, že sa šíria veľmi ľahko a bez akéhokoľvek podozrenia. 

Keď sa radi bozkávate,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Zubný kaz

Verte či nie, pusa vás dokáže nakaziť aj zubným kazom. Preto sa nenechajte oklamať partnerovým sviežim dychom, pretože ani ten nie je zárukou dentálnej čistoty.

Keď sa radi bozkávate,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Alergické reakcie

Nedávna švédska štúdia odhalila, že u dvanástich percent ľudí, ktorí majú alergické reakcie na nejaký druh jedla, môže bozkávanie s človekom, ktorý práve zjedol takéto jedlo, vyvolať prudkú alergickú reakciu. Ak sa tak stane, u postihnutého sa objavia príznaky ako vyrážka, opuch tváre, dýchavičnosť či zvracanie. 

Viac o téme: BozkávanieInfekciaPrenos ochorení
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu