Pondelok10. jún 2024, meniny má Margaréta, Gréta, zajtra Jesika

Pred štyrmi mesiacmi sa jej objavili na tvári výrastky: Najhoršia správa pre školáčku

Sahana je znetvorená výrastkami Zobraziť galériu (3)
Sahana je znetvorená výrastkami (Zdroj: youtube/afp)

DHÁKA - Desaťročné bangladéšske dievča Sahan Khatanová je pravdepodobne prvou ženou, ktorú postihlo zriedkavé ochorenie, pri ktorom sa koža podobá kôre stromov. Pacienti bývajú označovaní ako "stromoví ľudia". Píše o tom agentúra AFP.

Výrastky sa začali dievčine objavovať na tvári pred štyrmi mesiacmi. Jej otec, chudobný bangladéšsky roľník, uviedol, že si spočiatku nerobil starosti. Keď sa ale bradavice rýchlo zväčšovali, odviezol dcéru do nemocnice v metropole Dháka. 

Pred štyrmi mesiacmi sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/afp)

Podľa lekárov by Sahana mohla trpieť chorobou nazývanou epidermodysplázia verruciformis, alebo tiež Lewandowskyho-Lutzov syndróm. Príčina ochorenia môže byť dedičná, postihuje aj ľudí s výrazne oslabenou imunitou. O diagnóze ale lekári ešte definitívne nerozhodli; zisťujú, či by dievča nemohlo byť postihnuté inou kožnou chorobou. 

Pred štyrmi mesiacmi sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/afp)

"Sme veľmi chudobní, moja dcéra stratila matku, keď mala šesť rokov. A ja úprimne dúfam, že sa lekárom podarí odstrániť kôru z tváre mojej krásnej dcéry," povedal otec pacientky. "Iba štyria ľudia na svete boli diagnostikovaní s týmto vzácnym genetickým ochorením a nebola medzi nimi žiadna žena," vyhlásil lekár Samanta Lal Sen, ktorý pôsobí na oddelení plastickej chirurgie v Dháke. 

Rovnaký lekár sa stará aj o "stromového muža", 27-ročného Bangladéšana Abula Badžandara, ktorému sa obrie výrastky objavili na rukách a nohách. Po šestnástich operáciách by mal byť čoskoro prepustený domov. 

Viac o téme: BangladéšStromové dievča
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu