Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pomsta nás robí šťastnejšími: Nelichotivé zistenie stavu kolektívnej psychiky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NEW YORK - Pomsta - to je tak trochu ako zjesť na posedenie celú tortu alebo kartón zmrzliny, alebo poslať textovú správu svojej bývalej či bývalému ešte pred kikiríkaním. Áno, vtedy to vyzerá ako dobrý nápad, ale čoskoro človeku dôjde, že to bola veľká chyba. Problém je, že je ťažké si uvedomiť dlhodobé následky, keď v tej chvíli vám to poskytne úžasnú útechu.

Zvlášť, ako dokazuje nedávna štúdia v odbornom časopise Journal of Personality and Social Psychology, ak pomsta voči ľuďom, ktorí vám uškodili, vás naozaj robí podstatne šťastnejšími, napísal spravodajský server New York Magazine.

V prvej časti štúdie autori požiadali skupinu dobrovoľníkov, aby napísali osobné eseje. Eseje si potom navzájom vymenili s tým, že im na ne druhý napíše úprimnú hodnotiacu reakciu. V niektorých prípadoch však namiesto skutočnej spätnej väzby dostali vopred napísané hanlivé hodnotenie provokujúce ich písanie aj ich samých.

Vedci potom všetkým rozdali woodoo bábiky s vysvetlením, že si majú predstaviť osobu, ktorá ich v údajnom hodnotení tak urazila. A ukázalo sa, že zapichnutie niekoľkých špendlíkov do handrovej postavičky dokázalo značne zlepšiť náladu účastníkov.

Vedci si kládli otázku, či je týmto pokusom jasne preukázané spojenie medzi pomstou a zámerom pomstiť sa. Áno, účastníci využili príležitosť, aby sa (svojím spôsobom) pomstili nepriateľom. Ale boli by ochotní sami podobnú príležitosť vyhľadať, aby sa cítili lepšie?

S cieľom nájsť odpoveď na túto otázku si autori štúdie našli inú skupinu dobrovoľníkov, ktorým dali tabletku údajne sprísňujúcu ich poznávacie schopnosti. V skutočnosti však išlo len o placebo. Niekoľkými účastníkom zároveň vedci nahovorili, že pilulka má aj schopnosť stabilizovať ich náladu a že sa teda budú psychicky cítiť rovnako, kým jej efekt nevyprchá.

Po prehltnutí tabletky hrali hráči tímovú počítačovú hru, ktorá však bola naprogramovaná tak, aby niektorí mali dojem, že ich ich spoluhráči ignorujú. Po skončení hry vedci ponúkli dobrovoľníkom možnosť "potrestať" kolegov z tímu vyslaním nepríjemne hlasného zvuku do slúchadiel. Väčšina tých, ktorí sa cítili ukrivdení, sa pre tento krok rozhodla.

Tí hráči, ktorí verili, že im pilulka stabilizovala náladu - teda že sa nebudú cítiť lepšie, ak spoluhráča "potrestajú" - túto možnosť nevyužili. Inými slovami si účastníci nielen užili pomstu za domnelú krivdu, ale vyhľadávali ju ako spôsob, ako sa cítiť lepšie.

Nie je to príliš lichotivé zistenie stavu našej kolektívnej psychiky, ale zároveň ide o jednu z vecí, ktorú je dobré vedieť, dodáva New York Magazine. Pokiaľ si tejto skutočnosti budeme vedomí, možno sa nám podarí zlosť a túžbu po pomste presmerovať do niečoho produktívnejšieho. A ak všetko zlyhá - pri troche starých dobrých nadávok sa človeku tiež uľaví a nemusí sa mstiť.

Viac o téme: ŠťastiePomsta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu