Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Šokujúci verdikt súdu, potopenie polície v ostro sledovanej kauze: Evin plán vraždy po svadbe!

Eva Zámečníková Zobraziť galériu (5)
Eva Zámečníková (Zdroj: Foto: TASR)

PEZINOK - Šokujúci verdikt odznel dnes na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Senát oslobodil spod obžaloby kvetinárku Evu Zámečníkovú, v ostro sledovanej kauze prípravy vraždy svojho manžela. Rozhodnutie nie je právoplatné, prokurátor sa odvolal.

Špecializovaný trestný súd už raz, v auguste 2015, poslal obžalovanú v tejto kauze za mreže na deväť rokov. Eva Zámečníková podala odvolanie, o ktorom rozhodoval Najvyšší súd SR. Na neverejnom zasadnutí v októbri minulého roka rozsudok zrušil a vec vrátil ŠTS na opätovné prejednanie a rozhodnutie veci pre podľa jeho názoru zásadnú chybu vo vykonávaní dôkazov. V prípade vystupoval kľúčový svedok Martin A., ktorého si podľa prokuratúry mala obžalovaná najať, aby vraždu uskutočnil. Martin A. však skutok oznámil strážcom zákona.

Šokujúci verdikt súdu, potopenie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Zmarená policajná práca

Polícia nasadila do prípadu agenta, avšak kľúčového svedka ďalej v prípade využila, napríklad umiestňovala na jeho telo zariadenia na zaznamenávanie stretnutí medzi ním a obžalovanou. Takýto postup bol podľa názoru NS SR v rozpore so zákonom. Prokurátor však v dnešnej záverečnej reči uviedol, že takýto postup sa využíva už dlhé roky, pričom vymenoval viaceré rozhodnutia aj NS SR, ktoré v obdobných prípadoch skončili právoplatným odsudzujúcim rozsudkom. „So závermi NS SR nemožno súhlasiť, pretože doterajšia jeho prax bola iná,“ povedal prokurátor. Argumentoval aj potrebou právnej istoty, kedy by mali súdy v rovnakých prípadoch zaujať rovnaké stanovisko. Obžalovanej navrhoval uložiť trest odňatia slobody desať rokov.

Šokujúci verdikt súdu, potopenie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: TASR)


Prečítajte si aj:

Kauza kvetinárka sa vracia: Za vraždu mi ponúkla 50-tisíc eur, hovorí kľúčový svedok


Príprava vraždy manžela dva mesiace po svadbe

Obhajca obžalovanej, naopak, oponoval, že aj judikatúra NS SR sa vyvíja. „Právny názor NS SR sa nám nemusí páčiť, ale musíme ho rešpektovať," zdôraznil advokát. Svoju klientku navrhoval oslobodiť. Podľa prokuratúry mala kvetinárka Eva Zámečníková pripravovať úkladnú vraždu manžela, a to len dva mesiace po svadbe. Obžalovaná svoju vinu od začiatku procesu odmieta a kauzu označuje za možnú pomstu svedka Martina A., ktorému podľa nej odmietla požičať väčšiu sumu peňazí. Vo veci bude teraz opäť rozhodovať NS SR.

Šokujúci verdikt súdu, potopenie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: Facebook)

Genéza prípadu

Česká podnikateľka, ktorá na Slovensku mala veľkosklad s kvetinami, od začiatku tvrdila, že je nevinná. Odmietla aj dohodu o vine a treste. Opakovane zdôrazňovala, že z vraždy manžela by nemala žiaden finančný ani iný prospech. Dohodli sa aj na vyplatení 80 000 eur za manželov podiel v dome, peniaze mu mala dať 27. januára 2014. Keďže za vraždu mala podľa obžaloby zaplatiť 50-tisíc eur, poukázala na to, že hodnota, ktorú by tak získala, je podľa jej slov nižšia ako hodnota auta, na ktorom jazdí. Sama vlastní mnohonásobne vyšší majetok vrátane firmy a pozemkov. Podľa obžalovanej za celou kauzou mohol byť buď korunný svedok Martin A., ktorému požičala peniaze, nevrátil jej ich a chcel ešte viac, alebo manžel.

Tvrdila, že okrem iného vedela, že sfalšoval diplomovú prácu, a preto na exmanžela podala v Českej republike trestné oznámenie. V záverečnej reči spolu so svojím advokátom poukazovali na rozpory vo výpovediach, chýbajúce a nekvalitné zvukové a obrazovo-zvukové záznamy. Obhajca zdôrazňoval, že výpovede korunného svedka nie sú podporené žiadnym iným dôkazom a jeho výpovede sú navzájom v rozpore. Eva tvrdila, že s Martinom A. sa dohodli, že v dome počká na jej známeho, ktorý jej a jej bratovi dlhoval peniaze a nevracal ich. Martin podľa nej navrhol, že to s ním vybaví. 

Polícia Evu zadržala 24. januára 2014. Sudca ju vzal do väzby 27. januára. Tam žena zistila, že je tehotná. V auguste 2014 ju vo vysokom štádiu tehotenstva z väzby prepustili. V septembri 2014 žena porodila dcérku. Momentálne žije v Čechách.

Viac o téme: Súd Eva ZámečníkováKvetinárka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu