Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Expertka radí: Toľkoto peňazí by ste si mali ušetriť do svojej tridsiatky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - V týchto skľučujúcich finančných časoch sa mnohým z nás môže zdať ťažké, niekedy až priam nereálne, si nejaké peniaze odložiť bokom. No v každom prípade by sme tak mali urobiť, inak sa vystavujeme veľkému riziku.

Vysoké nájomné, poplatok za MHD či hypotéky - to všetko spôsobuje, že častokrát máme pred ďalšou výplatou na účte doslova už len pár eur. I tak ale treba myslieť na zadné vrátka, na horšie časy, ktoré môžu skôr či neskôr prísť. Jedného dňa pôjdete do penzie, ale dôchodok možno už nedostanete.

Na Slovensku nám tiká časovaná bomba: Hrozí, že nebude na dôchodky?!

Či už z tohto alebo iného dôvodu, odborníci radia, koľko peňazí by sme mali mať ušetrených do svojich tridsiatich rokov. Prekvapilo nejde o nejakú závratnú sumu. Finančná expertka Kelly Smithová, ktorá píše pre Thepennyhoarder.com, jednu z najnavštevovanejších stránok zameraných na ekonomiku a financie v USA, si myslí, že ako tridsaťroční by ste mali mať odloženú bokom sumu vo výške šesťmesačných životných nákladov. "Nech ste v akomkoľvek veku, vždy by ste mali nasporené na účte finančné prostriedky v objeme svojich aspoň polročných životných nákladov," tvrdí. 

Expertka radí: Toľkoto peňazí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Povedzme teda, že mesačne spotrebujete bežne 500 eur. V tom prípade by ste teda mali mať ušetrené tri tisícky. Ak máte viac ako tridsať rokov a doteraz sa vám to nepodarilo, nezúfajte. Dobrý začiatok je už len vtedy, ak sa vám z mesačnej výplaty vôbec podarí niečo odložiť. 

Viac o téme: SporenieDôchodok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu