Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedci varujú pred ďalšou katastrofou: Svet čaká hladomor a vojny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BERLÍN - Ľudstvo bude vplyvom vysokých teplôt strácať na úrode, prognózujú nemeckí vedci v najnovšej štúdii. Klimatické zmeny podľa nich hrajú v náš neprospech. Výnos základnej úrody by sa mohol znížiť až na polovicu.

Pri teplotách nad 30 stupňov Celzia môže dôjsť každodenne k 5-percentným stratám na kukurici a sóji. Do konca storočia sa výnos pšenice, sóje a kukurice môže znížiť až o 50 percent, keď sa planéta ešte viac oteplí. Už teraz má Zem viac ako sedem miliárd ľudí a je otázne, ako sa s týmto nedostatkom budú vedieť vyrovnať budúce generácie, pretože populácia sa neustále zväčšuje.

Včelári bijú na poplach: Klimatické zmeny sa začínajú negatívne prejavovať i na našom území

Odborníci plodiny testovali pomocou počítačovej simulácie, a potom si teóriu overili na reálnych príkladoch. Relatívne presne dokážu predpovedať, ako sa bude situácia vyvíjať. Predpokladajú, že dramatický pokles výnosu poľnohospodárskych plodín môže mať vážne dopady na ceny potravín a v chudobných krajinách môže byť týchto plodín nedostatok. Situácia by mohla ešte viac zvýšiť migračné pohyby – ľudia budú putovať za potravou, vo svete môžu vznikať ďalšie konflikty a dokonca aj vojny.

Vedci varujú pred ďalšou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Podľa expertov by sa teoreticky dali straty eliminovať dostatočným zavlažovaním polí. Strata vody je významnejším faktorom ako samotné teplo, doplnili. Problémom však môže byť nedostatok vodných zdrojov v niektorých oblastiach. Vedci výskum realizovali len pri teplotách mierne nad 30 stupňov Celzia, keby však teploty presahovali hodnotu 36 stupňov Celzia, dopad by bol ešte skazonosnejší. Štúdia bola publikovaná v odbornom magazíne Nature Communications.

Viac o téme: úrodaKlimatické zmenyMigrácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu