Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Astronómovia majú novú radikálnu teóriu: Život sa zrodil na Marse

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Niektorí astronómovia sa domnievajú, že dávni predkovia ľudstva pochádzajú z organizmov, ktoré kedysi žili na Marse. Radikálna nová teória tvrdí, že ľudia sú potomkovia života na Marse, ktorý prišiel na Zem pred miliardami rokov. Vedci veria, že život mohol začať na Marse a potom "kontaminoval" našu planétu.

Záhada na Marse: FOTO odhalilo niečo nezvyčajné medzi skalami

Predpokladá sa, život mal v dávnych dobách väčšiu šancu vzniknúť na dnes vyprahnutej planéte, pretože tu existovali správne podmienky na jeho zrod, ako voda či atmosféra. Asteroid spôsobil, že pri zrážke bola do našej slnečnej sústavy vyvrhnutá hornina z Marsu, ktorá pristála na Zemi.

Astronóm Caleb Sharf povedal pre Business Insider: "Môžeme nájsť kúsky Marsu tu na Zemi a máme podozrenie, že existujú kúsky Zeme na Marse. Ak tento materiál mohol obsahovať živé organizmy, je možné, že sme Marťania."

Na Marse sa našla
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: nasa)

Veľkou otázkou však ostáva, ktorá planéta kontaminovala ktorú. Sharf uviedol, že je ťažké povedať, či sme Marťania, alebo či život na Marse pochádzal vlastne zo Zeme. Radikálnu teóriu. tzv. pansperniu, však uznáva niekoľko vedcov.

Odborníci tiež veria, že Mars bol pokrytý ľadom zhruba pred 3,8 miliardami rokov, ale ten sa roztopil v dôsledku zmeny klímy.

Viac o téme: MimozemšťaniaZemMars
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu