Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Šteniatkam sa páči to, čo väčšina ľudí neznáša

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Šteňatám sa páči, keď na ne ľudia hovoria ako na malé deti, zistil medzinárodný tím vedcov. Na osoby, ktoré na drobné psie stvorenia hovoria vyššie položeným a roztomilým hlasom, reagujú šteňatá lepšie, uviedli vedci v odbornom britskom časopise Proceedings of the Royal Society B.

Výskumníci ukázali dobrovoľníkom fotografie dospelých psov a šteniatok a požiadali ich, aby povedali: "Ahoj fešák! Ty si ale zlatíčko. Poď sem. Dobrý! Áno! Dobrý!" 

Mohlo by vás zaujať:
Hurá, čas na údržbu: Pár zastrihnutí a psíci sa zmenia na plyšákov

Vedci pri tom ľudí nahrávali a zistili, že účastníci experimentu na dospelých psov hovoria pomalšie a o niečo vyšším hlasom ako normálne, zatiaľ čo k šteňatám sa prihovárali ešte vyšším a odlišnejším hlasom, podobným ako keď komunikujú s malými deťmi. 

Šteniatkam sa páči to,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP)

Najlepší priateľ človeka ľudí môže zachrániť pred istou smrťou 

Keď potom nahrávky prehrali dospelým psom aj šteniatkam, zaznamenali, že mláďatá do krajnosti dovedená detská vrava obzvlášť zaujala a reagovali na ňu výraznejšie Šteňatá napríklad častejšie pozorovali reproduktor a dlhšie zotrvávali v jeho blízkosti. Naproti tomu dospelé psy reagovali rovnako na oba typy nahrávok. 

Viac o téme: PesVýskumŠteniatko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu