Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čech o niečo zakopol na lesnej ceste, objavil poklad na FOTO

O šťastie musí niekedy človek doslova zakopnúť Zobraziť galériu (3)
O šťastie musí niekedy človek doslova zakopnúť (Zdroj: reprofoto tn.cz)

PRAHA - Českí archeológovia hovoria o jednom z najväčších pokladov nájdených na západe Čiech. To všetko vďaka divým prasatám, ktoré rozryli hlinu v lese a náhodnému turistovi na prechádzke. Poklad z čias kráľa Václava IV. niekto pravdepodobne ukryl pred nájazdmi Husitov, ale už nikdy si poň neprišiel.

Poklad na lesnej prechádzke objavil istý pán Hudec z Rokycanska, ktorý na ceste zakopol o akýsi predmet. Nález bol priam rozprávkový. Keď muž čudný predmet bližšie preskúmal, zistil, že ide o džbánik plný mincí!

Muž (38) mal predtuchu, kúpil pozemok: Mysleli si, že je šialený, objavil hotový skvost

Celkovo džbánik obsahoval 519 strieborných pražských grošov a dve malé mince zabalené v látke, zaznelo v reportáži Tn.cz. Archeológovia odhadujú vek pokladu na niekoľko storočí - pravdepodobne pochádza zo 14. alebo 15. storočia.

Čech o niečo zakopol
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: reprofoto tn.cz)

Poklad ukrytý pred nájazdmi Husitov má nielen veľkú historickú hodnotu. Ten, kto ho zakopal v zemi, si zaň mohol zriadiť napríklad statok. „Musel to byť niekto, kto patril k vyššej spoločenskej vrstve. Zrejme ten človek niekde zahynul, pretože sa po poklad už nevrátil,“ komentoval nález riaditeľ Západočeského múzea František Frýda. Nálezcovi pokladu prináleží odmena v v podobe desiatich percent z hodnoty pokladu. Cena mincí zatiaľ vyčíslená nebola, ale odborníci hovoria o stovkách tisíc českých korún.

Čech o niečo zakopol
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: reprofoto tn.cz)

 

 

 


 

Viac o téme: MincePoklad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu