Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vtáčia chrípka v Košiciach: Uzavreli miestnu ZOO, nákaza sa objavila u týchto zvierat

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP)

KOŠICE – V Košiciach sa objavila vtáčia chrípka. Od stredy je košická ZOO pre verejnosť uzavretá. Vyskytla sa tam vtáčia chrípka, ktorú objavili u kačíc pižmoviek lesklých. Štyri kačky s priznakmi choroby utratili.

„Ihneď sme prijali prísne bezpečnostné a hygienické pravidlá. Zoo bude minimálne zavretá 21 dní,“ povedal nám riaditeľ košickej zoo Erich Kočner a dodal: Môžeme hovoriť o menšom šťastí v nešťastí, že sa to stalo teraz v januári, kedy je návštevnosť nízka a vtáky, ktoré sú zazimované, by nemali byť ohrozené.“ Klinické príznaky spozoroval u vtákov, ešte v pondelok 2. januára súkromný veterinár Juraj Skalický: "Javili stratu plachosti, boli dezorientované, hlavu mali na bok a boli našuchorené. Okamžite boli odchytené, utratené a v ten istý deň odoslané  na laboratórne vyšetrenie do Národného referenčného laboratória  pre aviárnu influenzu."

Zoologická záhrada okamžite prijala bezpečnostné opatrenia a areál je pre verejnosť zatvorený. 

"Zamestnanci pracujú v sprísnenom režime," informoval riaditeľ zoo Erich Kočner. Doplnil, že kŕdeľ je v súčasnosti v pozorovaní a prísne normy platia pri vstupe aj k ostatným zvieratám, no najmä vtákom. "Sprísnil sa aj vstup a výstup automobilov do zoo, pri vchodoch sú umiestnené hygienické brody," dodal riaditeľ.

Ohnisko vysokopatogénnej aviárnej influenzy (HPAI) subtypu H5 u vtákov chovaných v zajatí na Slovensku potvrdila aj Štátna veterinárna a potravinová správa. Zároveň bolo vytýčené ochranné pásmo (polomer 3 kilometre od ohniska) a pásmo dohľadu (10 kilometrov od ohniska).

Momentálne sa v košickej zoo nachádza 431 kusov vtákov. Vtáčia chrípka napadla kačice pižmovky lesklé (Cairina moschata). Prirodzene sa vyskytujú v strednej a Južnej Amerike. Ide o pôvodnú (divú) formu domestikovanej kačice pižmovej. Domestikovaná bola  juhoamerickými Indiánmi v predkolumbovskom období.

Vtáčia chrípka v Košiciach:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: mik)

Viac o téme: KošiceZOOVtáčia chrípka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu