Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Dedinčania žiadajú zmeniť názov obce: Určite im dáte za pravdu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - So žiadosťou o premenovanie obce sa na ruské úrady obrátili dedinčania z dediny Mošonki, ktorej názov by sa dal do slovenčiny preložiť asi ako miešky. Zmena "príliš fyziologického názvu obce" by skoncovala s posmechom, akému sú v šírom okolí vystavení miestni rodáci, ktorí sa aj v nemocnici hanbia prezradiť, odkiaľ vlastne prišli.

"My, obyvatelia vsi Mošonki v Kalužskej oblasti, prosíme o darček do nového roka 2017 a žiadame, aby ste posúdili možnosť vrátiť našej obci historický názov, aby sme raz mohli Nový rok privítať ako ľudia," hovorí sa v žiadosti, ktorá zaujala aj celoštátne médiá.

Podľa žiadateľov by od úradov bolo náramne pekné, keby povolili vsi vrátiť sa k názvu Alexandrovskoje, ktorý kedysi mávala na počesť kniežaťa Alexandra Nevského. Vojvodcovi, deklarovanému za svätého, je zasvätený aj miestny chrám z roku 1755.

Lenže potom sa raz podarilo predať z chrámu ikonu tak výhodne a výnosne, že sa názov obce zmenil na Mošonki. Ten však bol odvodený nie od výrazu "mošonka" (miešok), ale "mošna" (vačok na peniaze). V obci podľa serveru Newsru.com teraz žije len okolo 150 ľudí a slávny kostol, ktorý boľševici zavreli a premenili na sklad obilia, je tak schátraný, že nutne potrebuje opravu.

 

Viac o téme: ZmenaNázovRuskoMošonki
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu