Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tvrdenie vedcov mení dejiny: Obetí holokaustu z Nemecka bolo viac, než sa myslelo

Počet obetí holokaustu z radov Židov je vraj vyšší, ako sa doteraz uvádzalo. Zobraziť galériu (3)
Počet obetí holokaustu z radov Židov je vraj vyšší, ako sa doteraz uvádzalo. (Zdroj: TASR)

BERLÍN - Počet obetí holokaustu z radov Židov, ktorí žili na území Nemeckej ríše, je zhruba o 15.000 vyšší, než sa doteraz uvádzalo. Podľa spravodajského serveru Spiegel Online na to prišli vedci z nemeckého Spolkového archívu na základe podrobného štúdia osudov jednotlivých Židov žijúcich v nacistickom Nemecku.

Doteraz sa uvádzalo, že Židov, ktorí žili na území Nemeckej ríše, zahynulo počas holokaustu 160.000. Podľa nových prepočtov historikov zo Spolkového archívu ich ale nacistickej rasovej politike za obeť padlo 175.191.
Tvrdenie vedcov mení dejiny:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Marek Mrviš)
 
Takmer 90 percent všetkých obetí holokaustu z radov Židov žijúcich pôvodne v Nemeckej ríši zahynulo vo vyhladzovacích táboroch na východe Európy. Zvyšok prišiel o život väčšinou vo vlasti, povedal serveru Spiegel Online historik Nicolai Zimmermann. Spáchali buď samovraždu, zahynuli vo väzniciach alebo v koncentračných táboroch na nemeckom území.
Tvrdenie vedcov mení dejiny:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: topky)
 
V porovnaní s európskymi krajinami, ktoré nacistické Nemecko okupovalo, sa Židia v Ríši mohli dlhšie pripravovať na emigráciu, obetí z ich radov je tak relatívne menej, uviedol Zimmermann. Kým v Grécku nacistickej besnenie prežilo len asi 18 percent miestnych Židov, v Nemecku to bolo 73 percent, uviedol historik. Celkovo sa obeťou holokaustu stalo okolo šesť miliónov ľudí, z toho asi 1,5 milióna detí.
Viac o téme: HolokaustŽidia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu