Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Katolícky kňaz pobúril veriacich: VIDEO betlehemských jasličiek, na ktorých niečo nesedí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

POTENZA – Taliansky kňaz Franco Corbo vytvoril v miestnom kostole v Potenze jasličky, ktoré veriacim vyrazili dych. Už na prvý pohľad na nich niečo nesedelo. Kto sa pozrel bližšie, všimol si, že oblečenie Mária a Jozefa pripomína tradičný moslimský odev.

Jasličky talianskeho kňaza majú reprezentovať islamský výklad tradičnej kresťanskej scény narodenia Ježiša Krista, čo miestni obyvatelia s pobúrením odmietli. Postavičky z Corbových betlehemských jasličiek majú totiž na sebe moslimský odev. Scéna je rozdelená na tzv. západnú a východnú časť a nesie symbolický význam.  Miestni však podľa talianskych médií betlehem označili za „akt provokácie“.

VIDEO Legendárny Slovenský betlehem má 20 rokov: Zobrazuje oveľa viac, ako narodenie Krista

Kňaz na kritiku reagoval vysvetlením, že chce do sveta vyslať správu, aby ľudia nevytvárali tak veľa múrov – a to doslovne aj symbolicky, pretože bránia integrácii. „Mojím zámerom bola túžba pripomenúť ľuďom, že náboženstvo môže a malo by byť nástrojom dialógu... Všetky ďalšie viery a etniká boli zničené alebo znivočené sebectvom západnej spoločnosti,“ dodal.

Podľa kňaza je islam synonymom pre mier a bratstvo, rovnako ako ostatné náboženstvá. Doplnil, že islamisti z Daeš nemajú nič spoločné s náboženstvom. To, že veriacim prekáža napríklad zobrazenie Márie (ľudia jej odev označili za burku) v jeho jasličkách, je výsledkom malomyseľnosti ľudí a určitej formy fundamentalizmu.

...

Viac o téme: BetlehemJasličky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu