Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Renomovaný týždenník vybral najlepšiu krajinu roku 2016: Víťaza by ste neuhádli

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Renomovaný britský týždenník The Economist prezradil, ktorá krajina si v uplynulom roku 2016 výrazne polepšila a urobila najväčší pokrok. Víťazom nie je žiadna zo známych bohatých krajín.

Kritériom na zvolenie víťaza nebolo podľa týždenníka len to, aby krajina bola dostatočne bohatá alebo aby nebola zapojená do ozbrojeného konfliktu. Krajina si „titul“ musela zaslúžiť budovaním všeobecného blaha. Medzi lídrami je Estónsko, ktoré je podľa redakcie síce ohrozené Vladimírom Putinom, ale ako jedna z mála krajín s podobným osudom dokáže plniť záväzky členov NATO a dve percentá HDP ročne vynakladá na obranu.

MAPA ukazuje, v čom sú najlepšie jednotlivé krajiny sveta: Tie štatistiky musíte vidieť

Hoci je Estónsko jednou z najchudobnejších krajín Európy, jej školáci pravidelne hviezdia v posledných testoch PISA. Aj keď bolo Estónsko kolóniou Sovietskeho zväzu, píše The Economist, teraz pripomína severské krajiny.

Renomovaný týždenník vybral najlepšiu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ďalším horúcim kandidátom na víťaza je Island s počtom obyvateľov 330-tisíc. V prípade Islandu ide o najrýchlejšie rastúcu ekonomiku v roku 2016. Na krk Islandu dýcha Čína, ktorá, hoci vyniká aj znečisteným ovzduším, vytrvale bojuje proti chudobe na vidieku. Až 14 miliónov Číňanov sa dokázalo dostať z osídel chudoby za pomerne krátky čas.

Úspechom sa môže pochváliť aj Taiwan, ktorý si vo voľbách zvolil prvú ženskú prezidentku. Redakciu zaujala aj Kanada, ktorá podľa nej zostala triezva a liberálna v čase, keď boli iné bohaté krajiny intoxikované neliberálnym populizmom. Zostáva otvorenou aj voči prisťahovalcom – cudzinci tvoria pätinu jeho populácie, čo je dvojnásobok oproti USA.

Renomovaný týždenník vybral najlepšiu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Víťazná krajina

Víťazným tipom The Economist je Kolumbia, ktorá v roku 2016 ukončila spor medzi vládou a marxistickými rebelmi z povstaleckej skupiny FARC, pri ktorom prišlo o život dovedna 220-tisíc ľudí. Povstalci z FARC bez zábran vraždili, regrutovali do svojich radov aj deti a bojovníčky nútili k potratom. Pašovali drogy, organizovali únosy a vydierania, z ktorých financovali skupinu.

O mierovú dohodu sa zaslúžil prezident Juan Manuel Santos, držiteľ Nobelovej ceny mieru. Santos predložil mierovú dohodu voličom formou hlasovania v referende. Navrhol však miernejšie tresty pre povstalcov, s čím niektorí voliči nesúhlasili a prvé referendum neprinieslo želaný výsledok. Santos ale tlačí na podpísanie novej dohody aj v parlamente. Hoci dosiahla Kolumbia mier kompromismi, The Economist hovorí o jej oprávnenom víťazstve v boji za mier.

Renomovaný týždenník vybral najlepšiu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: Porovnanie Najlepšia krajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu