Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V novom roku viac peňazí: Stačí ušetriť na tých správnych veciach

Šetrenie Advertoriál Zobraziť galériu (6)
Šetrenie (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Aj vám sa občas zdá, akoby vám peniaze doslova mizli z peňaženky či z účtu? Určite nie ste sami. Neraz v snahe šetriť míňame v konečnom dôsledku ešte viac a snaha o kladný zostatok na účte pôsobí ako boj s veternými mlynmi. Niekedy však stačí upraviť pravidelné mesačné výdavky a za rok môžete ušetriť aj stovky eur. Presvedčte sa sami!

Účet v banke, televízia či bežné nákupy - to sú výdavky, ktorým neunikne takmer nik. Aj s ich výškou sa však dá pracovať. Ak to s lepším plánovaním financií myslíte naozaj vážne, veďte si aspoň pár mesiacov prehľad všetkých výdavkov. Lepšie tak zistíte, kde vám unikajú peniaze. Zároveň sa začnite sústrediť na znižovanie fixných nákladov.

Peniaze z bankomatu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Zrazte poplatky bankám

Poplatky za bežný účet môžu byť neraz 5 či viac eur mesačne, čo je 60 eur za rok. Zistite, koľko platíte vy. Niekedy stačí, že si na konto pravidelne necháte zasielať dôchodok či výplatu a nebudú vám strhávať nič. Tiež sa informujte, či a koľko platíte za platbu kartou či vyberanie hotovosti z bankomatu. Požičali ste si na renováciu bytu či splácate hypotéku? Informujte sa o možnosti jej refinancovania. Na úrokoch môžete opäť získať desiatky či stovky eur. Niektoré banky majú na svojich stránkach možnosť vypočítať si, aký úrok by ste mali práve u nich. Stačí zadať základné informácie ako výšku požičanej sumy a jednotlivých splátok či dĺžku úveru.

Pár pozerajúci televízor
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Pozerajte televíziu zadarmo

Ak sa vám podarí obmedziť každomesačné výdavky, šetríte vlastne 12 krát za rok. Jednou z možností je začať využívať prenos televízneho vysielania cez anténu. Obľúbené slovenské, ale aj regionálne, stanice môžete sledovať bez mesačných poplatkov. Stačí vám anténa a DVB-T televízor. V prihraničných oblastiach môžete takto sledovať aj ponuku zahraničných televízii, čím sa tato výhoda znásobí. Viac zistíte na volnatelka.sk.

Tankovanie
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Aj s autom to treba vedieť

Nepoužívate auto každý alebo takmer každý deň? Potom je namieste sa zamyslieť nad tým, či ho naozaj potrebujete. Len samotné poistky, tankovanie a servis vám ročne odčerpajú z rozpočtu stovky eur. Vyrátajte si, koľkokrát ním naozaj potrebujete ísť a či by vás nevyšlo lacnejšie si na niekoľko ciest do roka zavolať taxík alebo si auto požičať. Keď ho však potrebujete, snažte sa aspoň znížiť náklady. Sledujte ceny na jednotlivých čerpacích staniciach a plánujte si tankovanie tam, kde je to najvýhodnejšie. Udržiavajte tlak v pneumatikách podľa inštrukcií výrobcu, aj ten totiž ovplyvňuje spotrebu. Pred uzavretím poistky si zistite konkurenčné ponuky.      

Žena s počítačom a
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Buďte v kontakte, ale za menej

Ak máte doma internet, môžete si stiahnuť aplikácie na telefonovanie zadarmo. Keď radšej využívate služby klasického operátora, prezrite si svoje výdavky za posledných 12 mesiacov. Možno zistíte, že by vám úplne stačil menší paušál, alebo naopak, potrebujete väčší. Klasická pošta má svoje čaro, ale veľa vecí viete vybaviť aj prostredníctvom emailov. Nebráňte sa tomu, je to jednoduché, rýchle a zadarmo.

Pri pokladni
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Nakupujte s rozumom

Nech uťahujete opasok akokoľvek, bez jedla či drogérie to nepôjde. Rôzne zľavy a akcie sú výhodné, ale vždy záleží aj na konkrétnom produkte. Toaletný papier, čistiace prostriedky, alebo konzervy si môžete nakúpiť aj na mesiace dopredu. Opatrnejší buďte pri potravinách, ktoré nemajú dlhú trvanlivosť alebo pri „XXL“ ponukách. Neraz sa totiž stane, že veľké balenie aj tak nestihnete minúť, a tak ho aj napriek priaznivej cene preplatíte. Pri nákupoch drahších vecí nad rámec vášho bežného rozpočtu si dajte 24 hodín na rozmyslenie. Áno, môže sa stať, že občas oľutujete. Ale častejšie pravdepodobne zistíte, že vám daná vec vlastne vôbec nechýba a ušetrili ste. 

Článok sme pripravili v spolupráci s volnatelka.sk

Viac o téme: TowercomVoľná telka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu