Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Nové VIDEO popravy najväčšieho izraelského hrdinu: Obesili ho v Sýrii za bujarých osláv davu

Eliho telo uložili do rakvy. Zobraziť galériu (3)
Eliho telo uložili do rakvy. (Zdroj: wikimedia/ Jewish Virtual Library, youtube)

TEL AVIV - Päťdesiatjeden rokov potom, čo izraelského špióna Eliho Cohena popravili v Damasku, stránka na sociálnej sieti Facebook s názvom Sýrske umelecké poklady zverejnila videozáznam, ktorý zachytáva jeho posledné chvíle. Cohena obesili 18. mája 1965 na Námestí mučeníkov za účasti más, ktoré sa tešili z jeho smrti. Pravosť záberov potvrdil aj doktor Yehuda Balanga, ktorý uviedol, že na nich nie je nikto iný, než samotný Eli.

"V mlynčeku na mäso": Ako sa československý superšpión infiltroval do tajných služieb USA

Video, ktoré má vyše dve minúty, ukazuje obeseného izraelského špióna s výpočtom obvinení napísaných na obrovskom papieri na hrudi a zhromaždený dav. Jeho telo je neskôr zvesené, uložené do rakvy a umiestnené do vozidla, ktoré ho odvezie preč.

Eliho Cohena obesili v Sýrii za špionáž
Zobraziť galériu (3)
Eliho Cohena obesili v Sýrii za špionáž  (Zdroj: YouTube)

Vdova po Elim Cohenovi, Nadia, pre Ynet uviedla: "Fotografie som už videla predtým, ale toto video nikdy. Ten pocit je hrozný, bolestný, mňa aj moju rodinu vracia späť, ako keby Eliho život skončil práve teraz. Keď vidím rakvu a telo, skandujúce masy a hudbu, ktorú zložili pre túto príležitosť, cítim bolesť a mám v očiach slzy".

"Nasledujúcich pár dní nebude pre mňa ľahkých. Sú ťažké už aj tak dosť," dodala s tým, že prosí kohokoľvek v Sýrii, kto by vedel povedať, kde sa nachádza manželovo telo, aby rodine poskytol informácie. Nadia Cohenová totiž zatiaľ stále márne apeluje na sýrsku vládu, aby jej vydala mužove pozostatky, ale ako sa zdá, ani samotní Sýrčania netušia, kde je presne jeho hrob. Kosti boli totiž presunuté v obave, že by ich mohli Izraelčania odniesť.

Eli Cohen (v strede) na Golanských výšinách.
Zobraziť galériu (3)
Eli Cohen (v strede) na Golanských výšinách.  (Zdroj: wikimedia/jspace.com)

Video bolo uverejnené pred viac ako týždňom na stránke na Facebooku, ktorá sa snaží publikovať historické sýrske videá, ktorých pôvod je nejasný. Doktor Yehuda Balanga z katedry blízkovýchodných štúdií na univerzite Bar-Ilan, expert na Sýriu, povedal Ynet, že video sa zdá byť autentické.

"Eli Cohen bol hrdina, na ktorého mýte som vyrastal," povedal Balanga. "Zatiaľ boli zverejnené fotografie z udalosti, nie videá. Fotografie boli publikované v roku 1965 v tlači. Nikdy sme nevideli video. V knihách ste mohli vidieť fotografie zo súdu a popravy, ale nepamätám si, že by som niekedy videl niečo, čo má čo dočinenia s obesením a okamihmi po ňom."

"Je vcelku neskutočné, že sýrske úrady majú stále čosi tohto druhu v ich archívoch," pokračoval. "Naozaj to vyzerá ako Námestie mučeníkov v Damasku. Na záberoch je Eli a nie niekto iný," uviedol a dodal, že obraz sa dá porovnať aj s doposiaľ zverejnenými fotografiami.

Video nie je vhodné pre maloletých divákov a ľudí s citlivou povahou!

Agent Mossadu Eli Cohen bol postavený pred súd a popravený za špionáž po tom, čo sa úspešne infiltroval na štyri roky do sýrskej vlády pod menom Kamel Amin Thaabet. Dva roky po jeho smrti vypukla Šesťdňová vojna (vojenský konflikt medzi Izraelom a koalíciou Egypta, Sýrie a Jordánska - pozn. red.), pri ktorej sa podľa izraelského premiéra Benjamina Netanjahua ukázalo, aké dôležité boli ním získané informácie. Postaral sa údajne o záchranu životov mnohých vojakov.

Viac o téme: Eli Cohen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu