Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Búrlivá vizitka nového thajského kráľa: Stovky mileniek, kláštor a neskutočné bohatstvo

Mahá Vatčirálongkón Zobraziť galériu (4)
Mahá Vatčirálongkón (Zdroj: SITA/AP)

BANGKOK - Doterajší thajský korunný princ Mahá Vatčirálongkón sa vo štvrtok formálne stal novým kráľom. Na trón nastúpil po svojom uctievanom otcovi Pchúmipchonovi Adundétovi, ktorý vládol 70 rokov a zomrel 13. októbra vo veku 88 rokov. Oznámenie o tom odvysielali všetky thajské televíznej stanice. Prinášame vizitku nového kráľa.

Mahá Vatčirálongkón je druhým zo štyroch detí a zároveň jediným synom zosnulého thajského kráľa Pchúmipchona Adundéta, čiže Rámyho IX., ktorý na tróne vládol sedemdesiat rokov. 

Doterajší korunný princ sa menovaným kráľom (formálny proces, kedy predseda parlamentu vyzval princa k prevzatiu trónu, a ten ho prijal) stal Rámou X., teda desiatym monarchom dynastie čakry. Nový monarcha teraz oficiálne ponesie meno Mahá Vatčirálongkón Bodindradebajavarangkun. 

Búrlivá vizitka nového thajského
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

U Thajčanov nie je v takej obľube ako jeho otec, otvorená diskusia o budúcnosti monarchie ale v Thajsku nie je možná, pretože v krajine platia prísne zákony o urážke kráľa. Do konca minulého roka bolo Vatčirálongkóna len zriedkakedy vidieť na verejných podujatiach, zúčastnil sa iba oficiálnych ceremónií. V decembri 2015 sa zapojil do veľkej cyklojazdy pri príležitosti 88. narodenín svojho otca.

Korunným princom a zároveň dedičom trónu sa stal v roku 1972. Má povesť playboya so záľubou vo večierkoch a v minulosti viedol ľahkomyseľný život, kedy vystriedal stovky mileniek. V čase otcových ťažkostí sa neúspešne pokúsil o násilné získanie trónu.

Mahá Vatčirálongkón
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Vyštudoval súkromnú anglickú školu, vojenskú akadémiu v Austrálii a práva na univerzite v Bangkoku. V roku 1975 sa stal vojakom z povolania. Absolvoval pilotný výcvik na bojových lietadlách a vrtuľníkoch. Pôsobil v thajskej armáde a aktívne sa podieľal na vojenských akciách v krajine. V roku 1988 sa stal veliacim generálom v kráľovskej osobnej telesnej stráži. V polovici 90. rokov žil v kláštore.

V Európe má princ množstvo luxusných víl a tiež miluje rýchle autá. Rozprávkové bohatstvo kráľovskej rodiny dosahuje podľa britského denníka The Guardian 30 miliárd dolárov. Princ má domov v Nemecku, kde jeho syn chodí do súkromnej školy.

V minulosti udržiaval kontakty s bývalým thajským premiérom Tchaksin Šinavatrom, ktorý bol v roku 2006 zvrhnutý vojenským prevratom a žije v exile. Podľa tajných depeší amerických diplomatov v Thajsku z roku 2009 trpel chorobou krvi a liečil sa v Nemecku.

Toto má byť nový vodca impéria, novodobý Caligula: Zženštilý princ vymenoval pudlíka maršálom

V júli 2011 nemecké úrady zhabali thajské vládne lietadlo Boeing 737, v ktorom princ pricestoval. Po uhradení thajského dlhu nemeckej stavebnej firme v auguste 2011 bolo lietadlo princovi vrátené.

Tento rok v júli šokoval svojím výzorom na letisku v Mníchove, kde sa prechádzal oblečený v sandáloch, džínsoch s krátkym tielkom a tetovaním. Princovým asi doteraz nejvýstrednejším činom bolo vymenovanie jeho obľúbeného pudla Fufu maršalom thajského letectva. Podľa denníka The Guardian sa často uchyľuje k vyhrážkam a násiliu a vykonal čistky aj vo svojej vlastnej rodine.

Búrlivá vizitka nového thajského
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter/Andrew McGregor Marshall)

Po smrti svojho otca, ktorý zomrel 13. októbra, býval princ v Nemecku a do Thajska sa vrátil v polovici novembra. Požiadal, aby odložili jeho nástup na trón a on mohol smútiť za otcom spoločne s poddanými. Thajsku doteraz prechodne vládol ako regent šéf thajskej kráľovskej rady, deväťdesiatročný Prem Tinsulanond. Oficiálne smútok za kráľa potrvá jeden rok.

Narodil sa 28. júla 1952 v kráľovskom paláci v Bangkoku. Je trikrát rozvedený, s poslednou manželkou Šrírasmí sa rozviedol v roku 2014. Princeznin strýko, policajný generál, bol pred ich rozvodom zatknutý s obvinením, že zhromaždil obrovské množstvo peňazí prostredníctvom pašovania a vydierania v stávkovom prostredí. Tiež štyria súrodenci Princeznej a dvaja ďalší príbuzní boli zadržaní. Má sedem detí, kráľovské tituly ale majú len tri z nich.

Viac o téme: ThajskoMahá Vatčirálongkón
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu