Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Veľký úspech vedcov: Objavili prvú fosíliu bystruškovitého chrobáka v Antarktíde

Fosílie bystruškovitého chrobáka
Fosílie bystruškovitého chrobáka

BRATISLAVA - Americkí vedci Allan Ashworth z North Dakota State University a Terry Erwin zo Smithsonian Institution objavili vôbec prvú fosíliu bystruškovitého chrobáka v Antarktíde.

Po porovnaní so súčasnými zástupcami rodov Trechisibus, Tasmanorites, Oxytrechus a Pseudocnides došli k záveru, že fosília predstavuje nielen nový druh ale aj rod. Pomenovali ju Antarctotrechus balli, pričom druhové meno dostala po entomológovi Georgeovi E. Ballovi.

Antarctotrechus balli žil pred 14 až 20 miliónmi rokov, keď bola v Antarktíde teplejšia klíma. Jeho fosilizované krovky objavili na Beardmorovom ľadovci, vedci však nevedia určiť, či tento chrobák vedel aj lietať. Antarctotrechus balli obýval riedko zarastené brehy potoka, ktorý napájala voda z topiaceho sa snehu. V tom čase tam rástli napríklad pabuky, iskerníky, machy a iné rastliny typické pre tundru. V súčasnosti žijú v Antarktíde iba tri druhy hmyzu, pričom ide o nelietavé pakomáre z čeľade Chironomidae. Ashworth a Erwin publikovali popis nového chrobáka v časopise Zookeys. 

Viac o téme: ChrobákúspechVedciAntarktída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu