Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Neuverili by ste, aký dôležitý je rytmus pri vývoji detí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

RÍM - Ak milujete tanec, neznamená to len, že môžete spaľovať kalórie. Pohyb za zvukov hudby nepomáha len vášmu telu, aby zostalo zdravé a pružné, ale aj vášmu mozgu. Podobne je tomu, keď hodiny cvičíte na klavír alebo na gitaru či husle. Kto tancuje, rozvíja rôzne časti mozgu. Hudba ale zostáva určujúcim faktorom pri oboch činnostiach, hoci zakaždým iným spôsobom.

Vplyv hudby na činnosť mozgu ukázal nedávny výskum International Laboratory for Brain, Music and Sound Research pri Montrealskej univerzite. Koordinovala ho talianska vedkyňa Chiara Giacosová z Univerzity života a zdravia San Raffaele v Miláne. 

Na rozdiel od toho, čo sa na základe predošlých výskumov súdilo, táto štúdia ukazuje, že tanec a cvičenie na nejaký hudobný nástroj pôsobí na rôzne časti mozgu. Hlavne ale majú obe činnosti pozitívny účinok na telo a mozog. 

Neuverili by ste, aký
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vedci použili sofistikované nástroje zobrazovania mozgu, aby hodnotili reakcie bielej hmoty mozgovej po štúdiu tanca a hry na hudobný nástroj. "Pozorovali sme, že medzi tým, kto tancoval, a tým, kto hral, boli hlboké rozdiely, pokiaľ ide o bielu hmotu. Zapojené boli aj spoje, ktoré regulujú zmyslové vnímanie a motorickú činnosť, a to už od prvých fáz aktivity," uviedla Giacosová

Neuverili by ste, aký
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Tí, ktorí tancovali, vykazovali široké spojenie skupín vlákien, ktoré spájajú dve mozgové hemisféry v oblastiach regulujúcich senzitívne a motorické procesy. Naopak ten, kto hral na hudobný nástroj, mal vlákna viac koncentrované a viac medzi sebou prepojené, ale stále podľa rovnakých nervových dráh. "Výsledky ukazujú, že pri štúdiu tanca a hudby môže byť mozog zapojený iným spôsobom. To je ale pochopiteľné. Kým ten, kto tancuje, cvičí celé telo, ktoré je zastúpené na úrovni mozgovej kôry, potom ten, kto hrá, sa učí sústreďovať pozornosť na špecifické časti organizmu, ako sú ruky, prsty či ústa, ich zastúpenie v mozgu je veľmi obmedzené, s následným efektom na vlákna, ktoré sa utvárajú," vysvetľuje vedkyňa. 

Neuverili by ste, aký
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Tento výskum je ďalším prínosom k poznaniu, ako pozitívne pôsobí učenie sa hudbe na psychickú a telesnú stránku jedinca. Tento vzťah je dôležité pestovať už od útleho veku vzhľadom na to, že hudba môže mať skutočne významné funkcie pri vývoji detí. Výskum realizovaný pred niekoľkými rokmi ukázal, že rytmus hudby môže pomáhať srdcu, aby tĺklo pravidelne. Je to len jeden príklad, ktorý však potvrdzuje, aké významné je navykať dieťa už odmalička na hudbu. 

Neuverili by ste, aký
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ďalšie štúdie dokázali, že už po troch rokoch štúdia hry na hudobný nástroj majú študenti lepšie vyjadrovacie schopnosti a uvažovanie. A ako keby to nestačilo, zistilo sa, že s tým, ako študent pokračuje v štúdiu hudby, sa ľahšie učí. Navyše štúdium hudby zvyšuje inteligenciu, zlepšuje študijné výsledky, zvyšuje sebadôveru a schopnosť zapájať sa do spoločnosti. 

Viac o téme: HudbaMozogTanec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu