Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Spoveď Čecha, ktorý prežil zemetrasenie na Novom Zélande: Nocoval som polonahý pri cintoríne!

Nový Zéland zasiahlo zemetrasenie
Nový Zéland zasiahlo zemetrasenie (Zdroj: SITA/AP)

RARANGI - Ničivé zemetrasenie na Novom Zélande vyhnalo z domova i štyridsaťročného Čecha. Dom na pláži v Rarangi opúšťal Robert Voráček z Hlučína na Opavsku polonahý, prvú noc strávil na kopci pri cintoríne. Teraz sa sťahuje k známym vo vnútrozemí. Mimoriadne silné zemetrasenie, ktoré si vyžiadalo dva ľudské životy a vyvolalo aj menšie prívalovú vlnu cunami, dosiahlo silu 7,8 stupňa.

"Bolo to šialené. Zem sa triasla. Prebudilo ma to. Vedel som, že musím rýchlo preč. Bývam len 100 metrov od pláže. Keby prišla vlna cunami, neprežil by som to," zveril sa dnes Voráček, ktorý na Novom Zélande žije desať rokov a pracuje v tamojšom vinárstve. "Rozsvietil som a obliekol si jednu ponožku. Potom elektrinu odpojili. Druhú ponožku som už nenašiel. Vzal som len pas a polonahý bežal k autu. Celé to trvalo tak dvadsať sekúnd," doplnil.

Dodal, že v tom čase už v okolí jazdili hasiči a vozidlá civilnej ochrany. Hrozila až päťmetrová vlna cunami. Všetkých obyvateľov preto vyzývali na evakuáciu. "Hovorili, nech ideme aspoň desať kilometrov do vnútrozemia," povedal. Zamieril do mestečka Tuamarina. "Noc aj s ďalšími ľuďmi sme strávili na kopci pri cintoríne. Spali sme v autách," dodal. Aj keď na Novom Zélande žije dlhšiu dobu, bolo to prvé zemetrasenie, ktoré zažil na vlastnej koži. "Mal som strach. Adrenalín vyletel úplne neskutočne," povedal.

Čo jemu a ďalším ľuďom hrozilo, si uvedomuje až teraz, keď vidí následky ničivých otrasov. "Most do Spring Creek má popraskanú vozovku a je zatvorený. Cesta do Kaikoura je úplne zničená. V práci sa nám vyvrátilo niekoľko tankov na 20.000 litrov vína," opísal. Dodal, že teraz sa ešte niekoľko dní nemôže vrátiť do svojho domova. "Asi týždeň budem bývať u známych vo vnútrozemí. Slabšie otrasy sú cítiť stále," povedal.

Mimoriadne silné zemetrasenie zasiahlo ostrovný štát v nedeľu. Dnes nastali následné otrasy, ktoré boli o niečo slabšie. Obe vlny zasiahli najmä východné pobrežie menej obývaného južného ostrova v okolí mesta Christchurch. Poškodené sú desiatky domov nielen priamo v tejto oblasti, ale aj v metropole Wellingtone, ktorá leží na Severnom ostrove.

Záchranárom sa z trosiek domov podarilo vytiahnuť už niekoľko ľudí, vrátane jednej storočnej ženy v prístavnom meste Kaikoura. Jej mladší príbuzný také šťastie nemal a je jednou z dvoch doteraz potvrdených obetí. Druhý človek zomrel na infarkt. Úrady sa obávajú, že tretou obeťou sa môže stať vodič kamiónu, ktorý je zrejme aj so svojím vozidlom zasypaný pod zosuvom pôdy na pobrežnej ceste pri Kaikoure.

Nový Zéland leží v oblasti takzvaného Ohnivého kruhu v Tichom oceáne, zemetrasenie sú tam časté. Veľká katastrofa zasiahla Christchurch vo februári 2011. Otrasy so silou 6,3 stupňa vtedy zabili 183 ľudí a zrovnali so zemou veľkú časť mesta, vrátane katedrály.

Viac o téme: Zemetrasenie Nový ZélandČechRóbert Voráček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu