Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Na Novom Zélande musia konať: Zemetrasenie úplne zablokovalo dopravu

Spúšť, ktorý ostala na Novom Zélande.
Spúšť, ktorý ostala na Novom Zélande. (Zdroj: SITA/AP)

WELLINGTON - Na Novom Zélande sa začala dnes rozsiahla záchranná operácia. Po pondelkovom silnom zemetrasení uviazlo v pobrežnom mestečku Kaikoura približne 1000 turistov a stovky obyvateľov. Dôsledky otrasov totiž znemožnili prístup vlakov a automobilov do tejto oblasti, informovala agentúra AP.

Armáda oznámila, že začala ľudí prepravovať z mestečka vrtuľníkmi. V stredu ráno má doraziť na miesto aj vojenská loď z Aucklandu. Brigádny generál vojenského letectva Darryn Webb informoval, že armáda používa štyri vrtuľníky NH90, aby tak mohla previezť do bezpečia približne 18 ľudí naraz. Loď z Aucklandu môže potenciálne vyzdvihnúť stovky ľudí, ak to počasie dovolí.

Webb však upozornil, že predpovede počasia nevyzerajú priaznivo a záchranná operácia môže trvať niekoľko dní. Dodal, že v prípade núdze bude vojenské transportné lietadlo C-130 zhadzovať do mestečka palivo, vodu, potraviny a ďalšie zásoby.

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo novozélandský Južný ostrov krátko po polnoci miestneho času a epicentrum sa nachádzalo práve blízko Kaikoury. Vyžiadalo si dva ľudské životy a vyvolalo aj malé prívalové vlny cunami. Dalo tiež do pohybu skaly a pôdu, ktoré zavalili hlavné cesty a spôsobili trhliny na vozovkách.

Viac o téme: Záchranná akciaZemetrasenie Nový ZélandKaikoura
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu