Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Obrovská potopa zničila mesto: Pochovala polovicu umeleckého bohatstva, desiatky mŕtvych

Mesto bolo zaplavené bahnom Zobraziť galériu (2)
Mesto bolo zaplavené bahnom (Zdroj: profimedia.sk)

FLORENCIA - Pred päťdesiatmi rokmi, v noci na 4. novembra 1966, postihli starobylú metropolu Toskánska Florenciu veľké záplavy, ktoré spôsobila rozvodnená rieka Arno. Pri záplavách zahynulo 35 ľudí a bolo zničených 60 percent všetkého umeleckého bohatstva mesta.

Florencia bola založená v roku 59 pred naším letopočtom ako osada pre bývalých vojakov Julia Caesara. Vtedy dostala názov Florentia (Kvetinová). Mesto je svetoznáme predovšetkým vďaka svojej architektúre a umeniu z čias stredoveku a renesancie. 

Obrovská potopa zničila mesto:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

V osudný deň sa práve v Taliansku slávilo výročie uzavretia prímeria medzi Rakúskom-Uhorskom a dohodovými mocnosťami na konci prvej svetovej vojny, čo bola kľúčová okolnosť v niekoľkých smeroch. V ten deň totiž mnohí obyvatelia opustili mesto, čo podľa odborníkov zachránilo mnoho životov. Súčasne ale boli zatvorené niektoré obchody a verejné inštitúcie, čo sťažilo prácu pri záchrane pamiatok. 

Voda sa do mesta valila rýchlosťou 50 kilometrov za hodinu, najviac bolo zasiahnuté historické jadro. Živel poničil až štyri milióny kníh a vzácnych rukopisov a okolo 14-tisíc ďalších pamiatok. Niektoré škody na historických skvostoch sa ani napriek všetkej snahe reštaurátorom nepodarilo napraviť. 

Svojich reštaurátorov na pomoc zničeným pamiatkami vyslalo aj vtedajšie Československo. Skazu umeleckých diel spôsobila nielen voda a riečne bahno, ale aj vykurovacie oleje využívané v meste i ďaleko proti toku rieky nad ním na vykurovanie. 

Viac o téme: ZáplavaPotopaFlorencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu