Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Východ Slovenska môžu zasiahnuť povodne: Výstrahy sa týkajú týchto okresov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Východné okresy aj dnes potrápi dážď. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v tejto súvislosti výstrahy prvého a druhého stupňa.

Výstrahu druhého stupňa pre dážď vydal pre okresy Snina, Sobrance, Michalovce a Humenné. Spadnúť tam môže 50 až 30 milimetrov zrážok. Výstraha prvého stupňa platí pre okresy Medzilaborce, Stropkov, Vranov nad Topľou a Trebišov. Spadnúť tam môže 40 až 70 milimetrov zrážok.

Na východe môžu byť aj problémy s povodňami. SHMÚ pre riziko povodní z trvalého dažďa vydal výstrahy prvého a druhého stupňa. Druhý stupeň platí pre oblasti Sobrance, Humenné a Trebišov - Roňava.

Výstraha prvého stupňa platí pre Michalovce, Trebišov bez Roňavy, Košice okolie pri riekach Hornád a Bodva. Hladiny na tokoch môžu podľa SHMÚ v týchto oblastiach dosiahnuť či prekročiť vodné stavy zodpovedajúce stupňom povodňovej aktivity. Môže za to pretrvávajúci dážď aj už spadnuté zrážky.

V Michalovciach už odčerpávali vodu

Hasiči absolvovali dnes v Michalovskom okrese šesť výjazdov, v rámci ktorých odčerpávali vodu prevažne z pivničných priestorov rodinných domov. Informoval o tom operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal nadnes pre Michalovský okres meteorologickú výstrahu druhého stupňa, pri ktorej sa miestami očakáva výskyt dažďa s úhrnom zrážok 50 - 90 milimetrov, ktorý predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, zároveň môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Sobrance hlásia tretí stupeň povodňovej aktivity

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na poludnie hydrologickú výstrahu tretieho stupňa povodňovej aktivity pre okres Sobrance. Upozorňuje, že tento stav súvisí so spadnutými zrážkami a výrazným vzostupom vodných hladín na ukrajinskej časti povodia. Hladina rieky Uh vystúpila v obci Lekárovce o 12.45 h na 822 centimetrov. Starosta obce Milan Örmezey pre TASR uviedol, že situácia zatiaľ mimoriadna nie je. V tejto súvislosti bude o 15.00 h na Okresnom úrade v Sobranciach zasadať protipovodňová komisia.

Viac o téme: PovodneVýchod Slovenska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu