Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Supermesiac sa blíži: Odborníci varujú, táto nádhera na oblohe vám môže zničiť deň

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

LONDÝN - Obrovský Supermesiac ovládne oblohu už 14. novembra a podobný fenomén bude očiam zvedavcov skrytý na ďalších 18 rokov. Náš astronomický sused sa dostane najbližšie k Zemi od 26. januára 1948 a podobný spln sa naskytne opäť až 25. novembra 2034.

FOTOREPORTÁŽ Krásna romantika: "Supermesiac" ukázal svoju silu!

Prirodzený satelit našej planéty sa o necelé dva týždne dostane do najbližšieho bodu k Zemi na svojej eliptickej dráhe a môže byť až o 14 percent väčší a 30 percent jasnejší ako bežný spln. Jeho účinok je najvýraznejší, keď je Supermesiac vidno blízko na obzore.

Podľa The Wall Street Journal však jav nemusí mať iba priaznivé účinky na tých, ktorí sa radi kochajú vesmírnym divadlom, ale aj negatívne na senzibilných ľudí. Niektorí lekári a zdravotnícki pracovníci sú vraj presvedčení, že takýto spln bude pre nich znamenať prílev pacientov zasiahnutých psychotickými epizódami.

Supermesiac sa blíži: Odborníci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Mnoho nemocníc v Spojených štátoch počas takýchto nocí posilňuje personál, aby zvládol nápor "šialenstva". John Becher, lekár v New Jersey, povedal pre WSJ, že verí v silu tohto javu a nemá rád nočné zmeny pri splne.

Vyjadrenie odborníka

"Podobne ako naša Zem obieha okolo Slnka po eliptickej dráhe, a v istom čase je k Slnku bližšie a inokedy ďalej, tak aj Mesiac obieha okolo Zeme po eliptickej dráhe. Sú tu teda body na dráhe, kedy je najbližšie k Zemi a kedy najďalej. Dodajme, že vzdialenosť Mesiaca od stredu Zeme sa mení v rozmedzí zhruba od 357 000 km do asi 405 000 km. V prípade termínu supermesiac nás budú zaujímať práve tie najbližšie body, hovoríme im perigeá. Práve v týchto bodoch bude Mesiac dosahovať aj najväčšiu uhlovú veľkosť na oblohe," vysvetlil pre topky význam slova supermesiac Marek Husárik z Astronomického ústavu SAV.

Podľa neho sa v roku 2016 Mesiac k Zemi priblíži, teda dostane do perigea, až 13-krát. Prvé najtesnejšie priblíženie nastalo 7. apríla 2016 a druhé nastane 14. novembra 2016. Ak však hovoríme o supermesiaci, alebo o tzv. supersplne, musíme vedieť aj v akej fáze Mesiac v čase perigea je. Vôbec neplatí, že Mesiac môže byť zároveň v perigeu, a zároveň v čase splnu. Napríklad, tento rok bol Mesiac 7. apríla síce v perigeu, no zároveň vo fáze novu. Nastal tzv. supenov.

Supermesiac sa blíži: Odborníci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Marek Husárik dodáva, že existujú rôzne kalkulátory pre výpočet vzdialenosti Mesiaca od Zeme a miery osvetlenia jeho povrchu. To sú dva parametre, pomocou ktorých sa dá zistiť, kedy supermesiac nastane. Vieme teraz povedať, že v roku 2016 už dva supermesiace nastali – 16. septembra a 16. októbra. A 14. decembra nastane ďalší. Avšak nasledujúci, 14. novembra bude naozaj ten naj, pretože Mesiac bude naozaj najbližšie k Zemi (356 510 km) zo všetkých tohtoročných supermesiacov, a zároveň rozdiel medzi okamihom perigea a fázy splnu bude len 2,5 hodiny.

"Aj keď sa tieto momenty udejú pár hodín po poludní, Mesiac bude ešte pod obzorom. No úplne postačí, ak si supermesiac verejnosť užije celú noc 14. novembra. Určite pre lovcov východov Mesiaca to bude mimoriadna udalosť zachytiť ju fotoaparátom. Ostáva len veriť, aby v tento deň krátko pred 16.30 hod nebolo na východe zamračené," doplnil odborník.

Viac o téme: SplnMesiac
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu