Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Toto je DÔVOD, prečo nikdy nedávajte toaletný papier na záchodovú dosku na verejných WC

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Všetci to poznáme - keď to už na nás príde, chtiac či nechtiac zájdeme na verejnú toaletu. Tam si záchodovú misu obložíme toaletným papierom v domnienke, že sa tým uchránime od hrozby nákazy nejakým infekčným či iným ochorením. No je to jeden veľký omyl.

Keď musíš, tak musíš. V prípade najvyššej pohotovosti ľudia navštevujú verejné WC, ktoré nie vždy spĺňajú hygienický štandard. Tak či onak, v prípade vykonania potreby väčšina z nás zvykne obložiť dosku toaleťákom, aby sme sa náhodou niečím nenakazili. Už ale len samotná predstava toho, že sedíme na mieste, kde predtým sedel iný zadok, je nechutná a nepríjemná. 

Odborníci prezradili, čo na Slovákov číha na toaletách: Pravda je horšia ako pohlavné choroby

Paradoxne je to ale vraj úplne opačne. Oveľa väčšie riziko nám podľa odborníkov hrozí práve z dosky obloženej papierom než z dosky samotnej. Záchodové dosky sú totiž vyrábané tak, aby zabraňovali šíreniu nebezpečných baktérií, kdežto toaletný papier ich naopak zachytáva. 

Toto je DÔVOD, prečo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Doktor William Schaffer, profesor preventívnej medicíny objasnil túto mylnú predstavu, ktorú ľudia o záchodových doskách majú. "Nie sú to žiadne stroje na prenos infekčných chorôb. Sedením na záchodovej doske by ste sa nemali ničím nakaziť," vysvetlil. 

Toto je DÔVOD, prečo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Niečo na tom pravdy bude, pretože, keď sa nad tým zamyslíte, faktom je, že len málokto chytá dosku holými rukami. Naproti tomu toaleťáku sa holými rukami dotýka pravdepodobne každý, a to po tom, ako z neho vyšlo niečo, čo bolo krátko predtým chutným obedom. Taktiež zakaždým, keď spláchnete, sa baktérie a stopy po fekálnych exkrementoch rozprášia do vzduchu do okruhu niekoľko metrov, čiže aj na toaletný papier. Čiže, nabudúce, keď budete tróniť na verejných toaletách, zvážte sedenie na doske obloženej papierom. 

Viac o téme: ZáchodToaletaNákaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu