Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Prehovoril prepustený zajatec pirátov: Prežil som peklo, stala sa zo mňa chodiaca mŕtvola

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NAIROBI - Cítim sa ako "chodiaca mŕtvola", povedal po takmer piatich rokoch v zajatí somálskych pirátov Arnel Barbero. Muž, ktorý bol spoločne s 25 kolegami prepustený minulý piatok, v rozhovore pre BBC popísal podmienky, v ktorých zajatci prežívali. Jedli, či im prišlo pod ruky, a trpeli smädom. Dvaja rukojemníci počas svojho väznenia podľahli ochoreniam.

"Zjete čokoľvek, i keď sa vám to nepáči. Ste hladní, tak jete," povedal BBC Barbero. "Jete napríklad potkana, uvaríte si ho," uviedol príklad. Piráti sa vraj k zajatej posádke rybárskej lodi Naham 3 správali ako k zvieratám. Barbero dodal, že si nedokáže predstaviť návrat k normálnemu životu, cíti sa vraj ako "chodiaca mŕtvola". V rukách únoscov strávil 1672 dní. Z pôvodne 29 členov posádky zostalo 26 ľudí. Jeden zomrel pri prepadnutí lode a dvaja na chorobu.

Mimovládna organizácia HSP, ktorá sprostredkovala prepustenie, uviedla, že muži sú v stave, ktorý zodpovedá tomu, čo prežili. "Máme správy, že sú v prijateľnom stave - s ohľadom na utrpenie, ktoré prežili. Strávili štyri a pol roka v žalostných podmienkach a bez rodín," pripomenul zástupca organizácie John Steed.

Prepustených mužov teraz čaká cesta domov. Pochádzajú z ázijských krajín - Kambodže, Číny, Indonézie, Filipín, Tchaj-wanu a Vietnamu. Zatiaľ nie je jasné, za akých podmienok piráti zajatcov prepustili. Únoscovia tvrdia, že dostali 1,5 miliónov dolárov.

Útoky somálskych pirátov v posledných rokoch ustáli. Podľa Steeda ale pirátstvo zostáva hrozbou. Piráti si za svoje ciele vyberali hlavne posádky komerčných plavidiel alebo jácht. K zastaveniu ich činnosti prispeli hliadky medzinárodnej vojenskej misie.

Viac o téme: RukojemníciPiráti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu