Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Airbnb ponúka unikátny zážitok na Halloween: Len pre tých najodvážnejších s pevnými nervami

Drakulov hrad Bran Zobraziť galériu (5)
Drakulov hrad Bran (Zdroj: SITA/AP)

BUKUREŠŤ - Drakulov hrad v Rumunsku tento rok počas strašidelného sviatku Halloween vôbec prvýkrát od roku 1948 privíta hostí, ktorí tam zostanú aj cez noc. Na hrade povestného grófa totiž budú môcť prespať dvaja vybraní ľudia.

Podujatie organizuje server Airbnb, ktorý sprostredkováva prenájmy objektov na krátkodobé pobyty medzi súkromnými osobami. Víťazi súťaže dostanú večeru a potom si budú môcť ľahnúť do červenej, zamatom vystlanej rakvy tak, ako to robieval gróf v románe Brama Stokera. 

Portrét Drakulu na stene na ulici v Bukurešti
Zobraziť galériu (5)
Portrét Drakulu na stene na ulici v Bukurešti  (Zdroj: SITA/AP)

Hrad preslávil práve v súvislosti s princom Vladom III. Drakulou zvaným Napichovač, ktorý tam pobýval v 15. storočí, a ktorý mal vo zvyku nabodávať svoje obete na kôl. Údajne týmto spôsobom pomstil aj smrť svojho otca a brata. 

Súťaž začala v pondelok. Účastníci majú použiť svoj upírsky dôvtip a vymyslieť si, čo by grófovi Drakulovi povedali, keby ho stretli osobne. Víťazi súťaže poletia do Rumunska, kde navštívia hrad ležiaci v Karpatoch. Pokiaľ budú návštevníci príliš vydesení na to, aby spali v rakve, môžu si ľahnúť do postele. 

Drakulov hrad v rumunských Karpatoch
Zobraziť galériu (5)
Drakulov hrad v rumunských Karpatoch  (Zdroj: TASR/AP)

Hrad je jednou z najvýznamnejších turistických atrakcií Rumunska, každoročne do neho zavíta viac ako 630-tisíc návštevníkov. Jedinečnú udalosť organizuje spolu s Airbnb potomok Brama Stokera Dacre Stoker. "Chcem, aby to pôsobilo realisticky, a zároveň ukázať legendu v nádhernej krajine, v ktorej sa celý tento príbeh zrodil," povedal v telefonickom rozhovore s agentúrou AP. On sám si zahrá rolu Jonathana Harkera, postavu z románu, ktorá Drakulu stretne na hrade. Keď víťazi dorazia k hradu v povoze ťahanom koňmi, chce ich Stoker privítať rovnakými slovami ako Drakula v knihe: "Buďte u mňa vítaní. Vojdite slobodne a zanechajte tu niečo zo šťastia, ktoré prinášate." 

Prvé knižné vydanie Drakulu
Zobraziť galériu (5)
Prvé knižné vydanie Drakulu  (Zdroj: TASR/AP)

Víťazná dvojica si bude môcť prezrieť celý hrad a potom si na večeru dá pri sviečkach kura na paprike, pokrm popísaný v Stokerovej knihe. Airbnb stanovil pre pobyt na hrade jednoduché pravidlá: žiadny cesnak a strieborné šperky (hovorí sa o nich, že upírov odpudzujú) a pripomienka, že "gróf nie je fanúšikom selfies v zrkadle". (Upíri podľa legendy nie sú v zrkadle vidieť). 

Hrad Bran bol pôvodne vojenským opevnením, strategicky umiestneným na diaľnici spájajúcej Transylvániu a južné Rumunsko. Vlad Napichovač ho nevlastnil, ale údajne hrad krátko využíval počas nájazdov na Rumunsko. Tiež sa hovorí, že ho zajal a na tomto hrade v roku 1462 po dobu dvoch mesiacov väznil rumunský kráľ Matej Korvín. 

Nádvorie hradu
Zobraziť galériu (5)
Nádvorie hradu  (Zdroj: SITA/AP)

Po prvej svetovej vojne dostala hrad do daru kráľovná Mária ako výraz vďaky za pripojenie Transylvánie ku zvyšku Rumunska. Kráľovná ho odkázala svojej najmladšej dcére - princeznej Ileane, v roku 1948 ale hrad zabavili komunisti. Do súkromného vlastníctva sa vrátil pred desiatimi rokmi, kedy ho získal princeznin syn, newyorský architekt Dominic Habsburg. O budovu sa stará rumunská firma, ktorá ho prenajíma na svadby, večierky a podnikové akcie. Nikto ale v objekte nespal od roku 1948, kedy Habsburg a jeho rodina museli odísť do exilu. 

Objaví sa 31. októbra aj sám gróf Drakula? "Naozaj umrel na konci románu po prebodnutí nožom? Ak sa tu ale ešte stále niekde pohybuje okolo nás, ukáže sa," dodal Stoker mladší. 

Viac o téme: HradRumunskoHalloweenDrakulaAirbnb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu