Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Útok na hlavné mesto Daeš začal: ONLINE Bitka o Mosul, teroristi v pasci!

Bitka o Mosul sa začala Zobraziť galériu (11)
Bitka o Mosul sa začala (Zdroj: rudaw)

BAGDAD - Dlho očakávaná ofenzíva zameraná na opätovné dobytie irackého mesta Mósul z rúk džihádistickej organizácie Daeš sa začala, oznámil v noci na dnes v štátnej televízii iracký premiér Hajdar Abádí. "Nadišla tá hodina a okamih veľkého víťazstva je blízko," vyhlásil Abádí, obklopený poprednými veliteľmi ozbrojených síl. "Oznamujem dnes začiatok operácie na oslobodenie provincie Ninive," citovala ho agentúra Reuters. Mósul je hlavným mestom uvedenej provincie, ktoré držia radikáli z Daeš už viac ako dva roky.

Dianie naživo

  • Dnes v noci sa začala bitka o Mosul, po oznámení ofenzívy irackým premiérom bolo počuť v okolí mesta prvú streľbu.
  • Do bojov má zasiahnuť až 30-tisíc irackých vojakov, z toho 3000 vycvičených tureckou armádou.
  • V súvilosti s ofenzívou je ohrozených 1,5 milióna ľudí.
  • Do Mósulu sa zrejme stiahli aj islamisti z miest Ramádí, Tikrít a Bajdží. Spolu ich je údajne okolo päť až sedemtisíc.
  • Vodca Daeš žiada, aby džihádisti mesto bránili, ak by ho nedokázali udržať, majú ho zničiť a spáchať masové vraždy civilistov.
  • Na území údajne Daeš vybudoval sieť tunelov, pripravil samovražedných atentátnikov a nastražil míny.

19:45 Iracké sily a bojovníci kurdských polovojenských jednotiek péšmarga vyčistili v prvý deň bitky o iracké mesto Mósul približne 200 štvorcových kilometrov územia, ktoré bolo pod kontrolou Daeš. Na tlačovej konferencii to dnes oznámil prezident irackého Kurdistanu Masúd Barzání.
"Toto je po prvý raz, keď sa krv péšmargov a irackej armády zmiešala na bojisku. Dúfam, že to je predzvesťou dobrého pre budúcnosť," citovala Barzáního, ktorý vyzdvihol spoluprácu v snahe o znovudobytie hlavnej bašty IS v severnom Iraku, tlačová agentúra DPA.

19:12

18:03 Nálety zničili šesť tunelových vchodov, päť zásobovní, štyri generátory, štyri maltové systémy, štyri solárne panely, dva delostrelecké systémy, dve vozidlá.

17:50 Vedúci predstaviteľ ISIS a jeho zástupca boli zabití počas náletov v mestečku na okraji Mósulu, oznámilo Generálne riaditeľstvo Kurdskej rady. "Pred chvíľou koaličné vojenské lietadlá zabili teroristu Ya'arb, čo je vojenský predstaviteľ divízie Mósulu, a jeho zástupcu Abu Ibrahim, známeho ako Zilzal, rovnako ako aj niektorých ďalších radikálov v meste Tel Kaif. Všetci z nich boli zabití", píše sa vo vyhlásení s odvolaním sa na spravodajské informácie.

16:15 Američania zničili pri náletoch továrne Daeš na výrobu bômb.

15:52 Saeed Mamuzini, člen Kurdskej demokratickej strany, povedal, že Daeš vyslal posily do Mosulu zo svojej sýrskej bašty v Rakke.

15:25 Prezident irackého Kurdistanu Masúd Barzání na tlačovej konferencii uviedol, že už bolo oslobodených takmer 200 km štvorcových územia.

15:04 Vo "vážnom nebezpečenstve" sa nachádza približne 1,2 milióna Iračanov po tom, ako tamojšia vláda spustila v noci na dnes rozsiahlu ofenzívu v meste Mósul s cieľom oslobodiť ho od džihádistickej skupiny Islamský štát (IS), varovala humanitárna organizácia Nórska rada pre utečencov (NRC).

15:00 Turecké aerolínie zrušili pravidelné lety na linke z Bagdadu do Erbilu a späť.

14:30 Iracká armáda informovala o oslobodení piatich dedín, kurdská peršmega ich má na konte deväť.

14:10 Spravodajca CNN Nick Paton Walsh sa ocitol v prestrelke s bojovníkmi Daeš tesne pri Mósule.

14:00 Mapa operácií. Väčšina útokov sa stále odohráva na východ od Mósulu.

MIMORIADNA SPRÁVA Útok na
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: isis.liveuamap.com)

13:50 Podľa CNN iracká armáda spôsobila "ťažké straty na životoch a zariadení" Daeš juhovýchodne od Mósulu. Usmrteným má byť aj jeden z lídrov teroristov Ahmed Khtab Omer.

13:22 Amaq informuje o ďalších troch samovražedných útokoch pri Mósule, celkovo sa ich odohralo jedenásť za zhruba dve hodiny.

13:15 Spojenecké jednotky podporujú pozemnú operáciu aj útoky na Mósul zo vzduchu. Svedkovia uviedli, že videli tri veľké nálety.

MIMORIADNA SPRÁVA Útok na
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Twitter)

12:47 Do Sýrie alebo Turecka môže podľa OSN kvôli bojom o iracký Mosul zamieriť až 100-tisíc Iračanov. Oznámil to dnes Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Úrad kvôli mosulskej operácii požiadal darcov o dodatočných 61 miliónov dolárov (cca 55 miliónov eur) pre humanitárne operácie v Iraku, Sýrii a Turecku. Peniaze majú byť použité na nákup stanovm zimného oblečenia a vybudovanie táborov.

- - -

12:45 Agentúra Reuters informovala o štyroch vojakoch pešmergy zabitých pri ofenzíve proti Daeš.

- -

12:35 Rudaw hlási, že stíhačky koalície zasiahli centrum Mósulu.

- -

12:25 Podľa ruských zdrojov sa vodcovi Daeš Abú Bakr Al-Bagdádímu podarilo uniknúť z Mósulu minúty pred začiatkom útoku.

- -

Abú Bakr al-Bagdádí
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

- -

12:15 Ruský prezident Vladimir Putin podľa denníka The Independent dúfa, že USA a ich spojenci urobia všetko pre to, aby sa zabránilo civilným obetiam pri útoku na Daeš. "Veríme, že naši americkí partneri, a v tomto prípade aj naši francúzski partneri, budú pôsobiť selektívne a robiť všetko preto, aby sa minimalizovali - a ešte lepšie, aby sa vylúčili - civilné obete," povedal Putin na tlačovej konferencii po summite v Indii. Zároveň však dodal, že bojovať proti terorizmu sa nedá inak, ako aktívnym bojom.

- -

- - -

12:11 Podľa denníka The New York Times bude dobývanie Mósulu rozdelené na niekoľko etáp. Do prvých bojov o asi desiatku dedín na východe mesta nasadili okolo 4000 kurdských pešmergov. Ostatné jednotky sa zhromažďujú na základniach okolo mesta a začnú Mósul obkľučovať, aby Daeš odrezali od zásobovacích trás. Do záverečných bojov nasadia iracké špeciálne oddiely vycvičené americkými špecialistami. Do tohto záverečného boja zasiahnu zrejme tiež členovia federálnej polície a niektorých ďalších armádnych oddielov.

- -

MIMORIADNA SPRÁVA Útok na
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: rudaw)

- -

12:10 Iracké šiitské milície budú použité na oslobodzovanie menších miest na severe Iraku, nie Mósulu. Oznámila to agentúra Reuters.

- -

12:05 Pešmerga dosiahla dnešné ciele pri ofenzíve. Oslobodila deväť sabackých, kurdských dedín.

- -

- - -

12:00 Najmenej deväť ľudí zahynulo a minimálne 35 osôb utrpelo dnes zranenia pri výbuchu nálože, ktorú v meste Jusúfíja odpálil samovražedný atentátnik. Informovala o tom agentúra AP. Nemenovaný predstaviteľ miestnej polície uviedol, že cieľom útočníka v aute naloženom výbušninami bolo armádne kontrolné stanovište, ležiacej približne 20 kilometrov južne od metropoly Bagdad, pričom prišlo o život päť civilistov a štyria vojaci.

- -

11:50 OSN sa pripravuje na následky "chaosu" a žiada vytvorenie koridoru, cez ktorý by civilisti mohli pokojne odísť. Bude pre nich k dispozícii pomoc.

- -

- - -

11:45 Amaq hlásili, že šiesty samovražedný útočník chcel zastaviť sily pešmergy, ktorá postupuje na Bazkartan, juhovýchodne od Mósulu.

- -

11:35 Turecký prezident Erdogan sa na tlačovej konfrencii vyjadril, že nepripustí, aby v Mósule prišlo k náboženskému násiliu.

- -

11:00 Kurdskí bojovníci obsadili hlavné cesty pri meste Hamdáníja a postúpili približne päť kilometrov v smere na kresťanské mesto Bartella, ležiace približne 21 kilometrov východne od Mósulu.

- -

- - -

10:55 Obyvatelia Mosulu podľa CNN už pár hodín hlásia nepretržité vzdušné útoky.

- -

10:36 Podľa stránky Rudaw iracká armáda vstúpila do dedín Namrood a Haman Alil, ktoré sa nachádzajú južne od Mósulu.

- -

- - -

10:15 Jednotky kurdských pešmergov obsadili sedem dedín východne od Mósulu, vo vzdialenosti asi 30 km. Kurdský plukovník Amozhgar Táhir povedal, že jeho oddiely budú oslobodzovať dediny obývané kresťanmi a sabakmi. Do Mósulu podľa neho vstupovať nebudú z etnických ohľadov. Väčšina obyvateľov mesta sú sunniti a pri príprave dlho ohlasovanej ofenzívy sa okrem iného hovorilo o nebezpečenstve nového napätia medzi šiitmi a sunnitmi.

- -

MIMORIADNA SPRÁVA Útok na
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: rudaw)

- -

10:00 "Turecká armáda sa súčasných bojov nezúčastňuje, ale vývoj podrobne sleduje," oznámil turecký vojenský zdroj. Ankara v minulých dňoch dala najavo, že je jej armáda pripravená zasiahnuť do bojov o Mósul.

- -

Bude trvať bitka niekoľko mesiacov?

- -

Bitka o Mósul, druhé najväčšie iracké mesto ležiace na severe krajiny, bude podľa očakávaní trvať niekoľko týždňov, ak nie mesiacov. Sám Abádí pre televíziu CNN v septembri povedal, že armáda sa pripravuje "bojovať mnohé mesiace". Americkí experti súdia, že džihádisti budú o Mósul bojovať zo všetkých síl, pretože nemajú kam ustúpiť.

- -

- - -

Mósul je posledným mestským centrom, ktoré je stále pod kontrolou Daeš v Iraku po sérii vojenských operácií proti džihádistom, ktorí sa v roku 2014 rýchlo zmocnili veľkej časti územia krajiny. Bol tiež najväčším mestom v tzv. kalifáte, ktorý Daeš vtedy vyhlásil na obsadených územiach Iraku a Sýrie. Pred obsadením džihádistami mal Mósul viac ako dva milióny obyvateľov, odhaduje sa, že v súčasnosti v ňom zostáva asi milión ľudí.

- -

- - -

Prípravy na ofenzívu v Mósule iracká armáda a jej spojenci spustili už pred istým časom. Spojenými štátmi vedená vojenská koalícia a iracké sily pritom útočia na ciele Daeš letecky už viac ako rok. V operačnom centre vytvorenom na koordináciu ofenzívy pôsobia desiatky amerických a britských poradcov, uviedla CNN. 

- -

Na ofenzíve sa má podieľať 30.000 príslušníkov rôznych ozbrojených síl, prevažne z irackej armády a kurdských jednotiek péšmarga. Pozemné operácie by mali viesť iracké sily za podpory spojeneckých náletov a poradcov. "Dnes som vyhlásil začiatok heroickej oslobodzovacej operácie," oznámil iracký premiér v televízii obklopený vysokými irackými dôstojníkmi. Podľa BBC uviedol, že do mesta vstúpia len vládne jednotky. 

- -

Hajdar Abádí
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

- -

"Sme hrdí na to, že stojíme pri vás v tejto historickej operácii," napísal vyslanec USA pre koalíciu bojujúci proti Daeš Brett McGurk na Twitteri po oznámení o začiatku ofenzívy. Podľa odhadov OSN by boje o Mósul mohli z domovov vyhnať viac ako milión ľudí, čo zhorší humanitárnu situáciu v Iraku. Pre utečencov už zriaďujú tábory.

- -

- - -

Pred plánovanou operáciou iracké vzdušné sily v nedeľu ráno zhodili nad Mósulom "desaťtisíce" letákov, v ktorých armáda civilné obyvateľstvo upozornila na blížiacu sa ofenzívu a ktoré obsahovali aj bezpečnostné pokyny. "Je čas na víťazstvo," písalo sa v nich.

- -

Oslobodzovacia operácia v Mósule má byť podľa agentúr najvýznamnejšiou bitkou v Iraku od roku 2003, kedy bola začatá invázia, ktorá zvrhla bývalého prezidenta Saddáma Husajna.

- -

- -

Na strane Daeš sa objavili správy o rozrastajúcej sa sieti tunelov vedúcich von z mesta. Teroristická skupina tiež umožnila zraneným bojovníkom odchod z Mósulu a prepustila väzňov odsúdených za menej závažné činy. Militanti okrem toho podnikali opatrenia zamerané na zníženie účinnosti leteckých útokov.

- -

- - -

Americkí armádni predstavitelia odhadujú, že v Mósule sa nachádza 3500 až 5000 bojovníkov Daeš. Stúpenci skupiny tvrdia, že ich je okolo 7000. Okolo Mósulu v posledných dňoch vypukli opakovane zrážky a v nedeľu sa objavilo viacero známok, že ofenzíva je blízko. Išlo napríklad o nálet na jeden z hlavných mostov v meste.

- -

Pentagón: Ofenzíva na Mósul je rozhodujúcim momentom v boji proti Daeš

- -

Americká vláda označila začiatok vojenskej ofenzívy na severoiracké mesto Mósul, baštu Daeš, za "rozhodujúci moment" v boji proti tejto teroristickej skupine. Spojené štáty a ďalší členovia medzinárodnej koalície "sú pripravení podporiť iracké bezpečnostné sily, bojovníkov kurdských jednotiek péšmarga a obyvateľov Iraku v ťažkom boji, ktorý je pred nimi", uviedol v noci nadnes minister obrany USA Ashton Carter.

- -

- - -

Šéf Pentagónu vyjadril súčasne presvedčenie, že Iračania zvíťazia nad extrémistami a oslobodia Mósul i zvyšok krajiny od "nenávisti a brutality" militantov z Daeš, vyplýva z jeho vyjadrení, o ktorých informovali agentúra AP a DPA. Iracký premiér Hajdar Abádí predtým v štátnej televízii oznámil začiatok dlho očakávanej ofenzívy na poslednú baštu Daeš v Iraku. Vojenská operácia podľa neho prebieha pod vedením irackej armády a polície.

- -

"Veľa šťastia hrdinským irackým jednotkám, kurdským pešmergům a ninivským dobrovoľníkom. Sme pyšní, že môžeme stáť po vašom boku v tejto historickej operácii," komentoval začatia ofenzívy zástupcu USA v koalícii proti Daeš Brett McGurk na twitterovom účte.

- -

- - -

"Veľmi skoro budeme medzi vami, aby sme vztýčili irackú vlajku... prišli sme vás zachrániť a oslobodiť od teroru," povedal Abádí obyvateľom Mósulu. Uistil ich tiež, že do mesta vstúpia len jednotky irackej armády a polície, čím nepriamo naznačil, že kontroverzné šiitské milície, ktoré zohrali dôležitú úlohu pri ďalších ofenzívach, priamo do mesta s prevažne sunnitským obyvateľstvom nepôjdu.

- -

OSN má nesmierne obavy o civilistov postihnutých bojmi v Mósule

- -

Organizácia Spojených národov vyjadrila dnes "nesmierne obavy" o viac než milión ľudí žijúcich v irackom meste Mósul po tom, ako sa začala vojenská operácia s cieľom oslobodiť ho od džihádistickej skupiny Daeš.

- -

- -

"Desaťtisíce irackých dievčat, chlapcov, žien a mužov môžu byť v obkľúčení alebo ich môžu zadržiavať ako ľudské štíty," uviedol koordinátor humanitárnej pomoci OSN Stephen O'Brien. "Desaťtisíce môžu byť násilne vyhnané alebo uviaznu medzi bojovými líniami," dodal vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra DPA.

- -

Ofenzíva na Mósul sa
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

- -

O'Brien tiež zopakoval predošlé varovania svetovej organizácie, že boje v Mósule by v závislosti od svojej intenzity a rozsahu mohli v najhoršom prípade prinútiť k úteku z domovov až milión ľudí. Iracký premiér Hajdar Abádí sa niekoľko hodín predtým, ako v štátnej televízii v noci nadnes oznámil začiatok ofenzívy na Mósul, stretol s predstaviteľom Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), s ktorým hovoril o plánoch na prijímanie civilistov vysídlených bojmi.

- -

Humanitárne skupiny varovali pred možnou humanitárnou krízou, podľa UNHCR je pravdepodobné, že z druhého najväčšieho irackého mesta utečie až 700.000 civilistov. Humanitárna organizácia Nórska rada pre utečencov (NRC) upozornila, že v existujúcich utečeneckých táborov v oblasti je k dispozícii miesto len pre 51.000 ľudí. Konflikt v Iraku dosiaľ vyhnal z domovov 3,3 milióna ľudí, väčšina z nich žije v táboroch alebo neoficiálnych osadách.

Viac o téme: Hajdar AbádíDaešMósul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu