Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Škandál s odstrašujúcimi FOTO na cigaretových škatuľkách: Ozvali sa ľudia z nich!

Čech vraj netušil, že ho dali na cigarety Zobraziť galériu (4)
Čech vraj netušil, že ho dali na cigarety (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Ich cieľom je odradiť ľudí od fajčenia. Obrázky chorých či dokonca mŕtvych ľudí na cigaretových škatuľkách vyvolali mnoho kontroverzie. Viete ale, o akých ľudí vôbec ide a na základe akých kritérií sa stávajú varovaním pre ostatných?

Už nejaký čas na cigaretových krabičkách objavujú odstrašujúce obrázky fajčiarov, ktorí v dôsledku svojho zlozvyku ochoreli či dokonca zomreli. Má sa za to, že títo ľudia poskytli pred zverejnením svojej podobizne súhlas na to, aby sa tak stalo. No najnovší prípad to vyvracia. Istý päťdesiattriročný Čech totiž tvrdí, že sa jeho fotka, na ktorej je vyobrazený s dýchacou trubicou na nemocničnom lôžku, objavila na krabičke bez jeho vedomia. 

Škandál s odstrašujúcimi FOTO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Netušili o tom, že sú na cigaretách

Nie je ale sám. Ozvali sa ďalší dvaja ľudia, ktorí sa s dotyčnej snímke hlásia. Ide o staršieho Nemca, ktorému pred rokmi odstránili z mozgu nádor, a Rakúšana, ktorý vlani zomrel, no nikdy nefajčil. Existuje preto dôvodné podozrenie, že ľudí zobrazených na škatuľkách vopred o tom nikto neinformuje. 

Škandál s odstrašujúcimi FOTO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Ako to teda je? Vieme, že obrázky, ktoré majú byť umiestnené na tabakové výrobky, vyberá a schvaľuje Európska komisia. "Na každom jednotkovom balení sa a vonkajšom obale tabakových výrobkov na fajčenie sa majú uvádzať kombinované zdravotné varovania. Okrem iného obsahujú jedno z textových varovaní a zodpovedajúcu farebnú fotografiu," píše sa v smernici komisie. 

Škandál s odstrašujúcimi FOTO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Ľudia s tým súhlasili

Ľudia, ktorých fotky sa na krabičkách objavili, boli vraj o tom informovaní a súhlasili s tým. "Osoby na obrázkoch boli informované o tom, že ich fotografie budú použité ako súčasť databázy obrázkov, a vyjadrili písomný súhlas s použitím fotografií na tento účel. Európska komisia túto vec samozrejme konzultovala aj s právnikmi," vysvetlila Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej komisie v SR s tým, že z dôvodu ochrany a práv a súkromia neposkytuje EK informácie o identite vyobrazených osôb. 

Viac o téme: CigaretyFajčenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu