Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Poliaci zverejnili zoznam esesákov z Osvienčimu: 8500 mien, ktoré sa podieľali na smrti

Vstupná brána do Osvienčimu. Zobraziť galériu (3)
Vstupná brána do Osvienčimu. (Zdroj: thinkstock)

VARŠAVA - Poľský Inštitút národnej pamäti (IPN), ktorý sa venuje vyšetrovaniu zločinov komunizmu a nacizmu, zverejnil na internete zoznam dozorcov v nemeckom koncentračnom a vyhladzovacom tábore Osvienčim, ​​majúci 8500 mien. Podľa expertov ide o prvú takúto databázu v Poľsku a zrejme aj na svete.

Posledné chvíle nacistického vraha: Takto zomieral sadista Brunner, ktorý poslal na smrť aj Slovákov

"Začíname od Osvienčimu, ale budeme sa venovať aj ďalším táborom," prisľúbil šéf IPN Jarosław Szarek, ktorý označil pondelok za historický deň. Posádku esesákov v Osvienčime sa podľa neho podarilo dať dohromady aj vďaka tomu, že IPN disponuje vlastnými prokurátormi. Údaje o dozorcoch sú podľa neho aj odpoveďou na mylné tvrdenia o "poľských koncentračných táboroch". V skutočnosti išlo o nacistické tábory v okupovanom Poľsku, resp. Osvienčim bol za vojny pričlenený k Nemecku.

Poliaci zverejnili zoznam esesákov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pamiec.pl)

"Táto databáza je výsledkom dlhoročného bádania. Nemci nariadili väzňom spáliť dokumenty o tábore. Je istým paradoxom, že v súčasnosti máme viac zoznamov obetí, než dokumentov o katoch," uviedol riaditeľ osvienčimského múzea Piotr Cywiński.

V databáze figuruje 8500 mien esesákov, ktorí v tábore pôsobili od jeho vzniku do likvidácie. "Niekoľko desiatok týchto ľudí stále žije," poznamenal denník Gazeta Wyborcza.

Bývalá väzenkyňa sa vrátila do koncentračného tábora Sereď po 74 rokoch: Ťažký boj s emóciami

Databáza je výsledkom vyšetrovania, obnoveného komisiou pre stíhanie zločinov proti poľskému národu v roku 2011 na základe práce profesora Aleksandra Lasika. Tomu sa podarilo zhromaždiť údaje o celkom 25.000 esesákoch, pôsobiacich v koncentračných táboroch v rokoch 1939 až 1945.

Poliaci zverejnili zoznam esesákov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pamiec.pl)

Posádku Osvienčimu tvorilo v rôznych obdobiach od niekoľkých stoviek až po 4480 esesákov a 71 dozorkýň v januári 1945, kedy tábor evakuovali pred blížiacou sa sovietskou armádou. Necelých 12 percent po vojne odsúdili.

Viac o téme: NacistiOsvienčimAuschwitz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu