Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Obrovská skládka sa dala do pohybu: VIDEO Hora odpadkov pochovala 46 ľudí, ďalší sú nezvestní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

ADDIS ABEBA - Zosuv odpadkov na skládke na okraji etiópskej metropoly Addis Abeba si už vyžiadal 46 obetí na životoch a ďalšie desiatky osôb sa stále nezvestné. Väčšina mŕtvych sú ženy a deti, informovala dnes agentúra AP.

Odpadky na skládke Koshi (v amharskom jazyku znamená "špinavá") v sobotu večer zavalili niekoľko provizórnych obydlí chudobných ľudí. Tridsaťsedem z nich bolo zachránených a následne im bola poskytnutá lekárska starostlivosť.

V okamihu zosuvu, ktorého príčina nie je známa, bolo na skládke asi 150 ľudí. Mnohí hľadali predmety, ktoré by mohli zužitkovať. V posledných dvoch rokoch menšie zosuvy na rovnakej skládke zabili asi dve alebo tri osoby. Skládka je podľa agentúry AFP najväčšia v krajine a slúži ako odkladisko odpadu už viac ako 50 rokov. Podľa miestnych obyvateľov mohli byť príčinou sobotňajšieho nešťastia práce na povrchu skládky za pomoci ťažkej techniky, ktorých cieľom bolo haldy znížiť.

"Môj dom bol priamo tam vnútri," povedal reportérovi AP otrasený Tebeju Asres a ukazoval na miesto, ktorým sa prehrýzali bagre. V okamihu zosuvu boli v dome jeho matka a tri sestry. "Vôbec neviem, čo sa s nimi stalo," dodal Asres. "Ľudí žijúcich na skládke a okolo nej plánujeme presťahovať inam," uviedol krátko po nešťastí starosta Addis Abeby Diriba Kuma.

Etiópia v posledných rokoch investovala do ochrany životného prostredia. V budúcnosti plánuje odpadky používať ako energetický zdroj. Krajina má jednu z najrýchlejšie rastúcich ekonomík v Afrike. Od vlaňajšieho októbra ale v Etiópii kvôli politickým protestom, ktoré si vyžiadali životy niekoľkých ľudí, panuje výnimočný stav.

Viac o téme: Addis Abeba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu