Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Meteorológovia objasnili neuveriteľnú FOTO Zeme: Počasie bolo kedysi stokrát horšie

Zem pred štyrmi miliardami rokov
Zem pred štyrmi miliardami rokov (Zdroj: nasa)

BRATISLAVA – Keby vám niekto ukázal obrázok našej modrej planéty spred štyroch miliónov rokov, neverili by ste vlastným očiam. Vyzerala totiž na nepoznanie. Hnedá planéta pripomínala už na prvý pohľad pustatinu a nie životom prekypujúcu Zem.

Hoci bola na našej Zemi voda aj pred štyrmi miliardami rokov, planéta mohla vyzerať pri pohľade z vesmíru ako hnedá, nie modrá. Bol to svet bez kyslíka, s krátkym dňom a kilometer vysokými prílivovými vlnami, vysvetlili na Facebooku meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ). Pred štyrmi miliardami rokov už okolo Zeme obiehal Mesiac a z oceánov sa vynárali prvé vulkanické ostrovy.

Vedci priznali ďalšiu smutnú správu: Do konca storočia naša planéta stratí to najvzácnejšie

„Zem v tomto období rotovala oveľa rýchlejšie ako dnes, deň trval len päť hodín a Mesiac obiehal veľmi rýchlo a blízko, asi 30-tisíc kilometrov nad jej povrchom. To generovalo gigantické prílivové vlny, vysoké takmer jeden kilometer, prichádzajúce každých 150 minút,“ priblížili odborníci.

Nehostinná planéta

Niekdajší praoceán mohol byť hlboký až 30 kilometrov a „obsahoval aj vodu, ktorú by sme dnes našli viazanú v mineráloch zemskej kôry a plášťa. V atmosfére sa nevyskytoval takmer žiadny voľný kyslík, zato bola bohatá na vodík, metán, oxid uhličitý a vodnú paru. Obloha tak nemohla byť modrá, naopak, prevládali odtiene hnedej a oranžovej farby,“ spresnili.

Počasie ani zďaleka nebolo také, ako dnes. S veľkou pravdepodobnosťou bolo veľmi búrlivé a veterné. Hurikány či tajfúny enormnej sily boli na dennom poriadku. V porovnaní s minulosťou je naša planéta skutočne pohodlnou kolískou života.

...

Viac o téme: ZemModrá planéta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu