Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VIDEO Hurikán zasadil tvrdú ranu: Ulice sa zmenili na rieky, hrozba šírenia smrteľnej choroby

Zatopené Santo Domingo Zobraziť galériu (6)
Zatopené Santo Domingo (Zdroj: SITA/AP)

HAVANA - Hurikán Matthew zanechal po prechode cez Haiti a východný cíp Kuby po sebe spúšť. Škody sú obzvlášť závažné v južnej časti Haiti, kde vietor s rýchlosťou 215 km/h ešte viac zbedačil už aj tak dosť katastrofami postihovaný národ. Po zemi sa váľajú stromy a ulice sa zmenili na rieky. Mourad Wahbi, zástupca generálneho tajomníka OSN pre Haiti, opísal hurikán ako "najväčšiu humanitárnu akciu" od zemetrasenia, ktoré krajinu postihlo v roku 2010.

Matthew zasiahol západnú časť Haiti, kde žije časť obyvateľov po ničivom zemetrasení stále v núdzových príbytkoch, čo ich robí zraniteľnejšími voči povodniam či zosuvom pôdy, ktoré sa kvôli prudkému lejaku a vetru očakávajú. Mnoho z nich našlo azyl v nemocniciach, ktoré sú však preplnené a nemajú dostatok vody.

Podľa splnomocnenca OSN pre Haiti je mimo domova okolo 10-tisíc ľudí a ide o najhoršiu katastrofu v najchudobnejšej karibskej krajine od spomínaných otrasov. Úrady opakovane vyzývali k evakuácii obyvateľov z ohrozených oblastí, časť ľudí ale možnosť odchodu kvôli obavám zo straty majetku podľa agentúry AP odmietla.

VIDEO Hurikán zasadil tvrdú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Haitskí činitelia zatiaľ nemajú presné predstavy, aké škody Matthew napáchal, aj slabšie búrky však v minulosti pripravili v krajine o život stovky ľudí. "Čo vieme, je fakt, že bolo poškodených mnoho, mnoho domov. Niektoré prišli o strechy, zatiaľ čo ďalšie boli úplne zničené," povedal podľa AP minister vnútra François Anick Joseph.

VIDEO Hurikán zasadil tvrdú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Haitský pastor Louis St. Germain povedal telefonicky pre CNN, že búrka strhla stenu jeho domu a strechy mnohých budov v areáli. "Rieka sa vyliala všade okolo nás," povedal St. Germain. "Je to strašné ... totálna katastrofa."

VIDEO Hurikán zasadil tvrdú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Meteorológovia predpovedali, že hurikán môže mať pre Haiti ničivé následky, hoci národ sa stále spamätáva z ničivého zemetrasenia, ktoré zabilo viac ako 200-tisíc ľudí. Akonáhle búrka prejde, obyvatelia by mohli čeliť rizikám vyplývajúcim z ďalšej hrozby - stojacej vody.

"Voda bude veľký problém," povedal Jean-Claude Fignole, programový riaditeľ organizácie Oxfam na Haiti. "Našou prioritou je získať čistú vodu a hygienické potreby pre rodiny tak rýchlo, ako je to možné, aby sa zabránilo výraznému nárastu počtu prípadov cholery. V nasledujúcich týždňoch a mesiacoch bude pravdepodobne veľkým problém aj hlad. Niektoré plodiny v južnej časti krajiny boli úplne zničené," dodal.

VIDEO Hurikán zasadil tvrdú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Doteraz má najsilnejšia karibská búrka za posledné roky na svojom konte najmenej 11 obetí, z toho päť práve na Haiti a štyri v Dominikánskej republike. Značné škody sa dajú očakávať aj na Kube. Vo východokubánskom meste Baracoa ničil vietor strechy niektorých domov a vlny vysoké až šesť metrov zaplavovali pobrežné ulice. Na východe ostrova evakuovali vyše 300-tisíc ľudí.

VIDEO Hurikán zasadil tvrdú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Bahamský premiér Perry Christie upozornil na tlačovej konferencii, že Matthew mal potenciál stať sa "prudko nepredvídateľným." "Búrka zosilnela a podľa toho, čo sme videli na Haiti a inde, prináša nebezpečne silné vetry a extrémne silné dažde," povedal Christie.

Na príchod hurikánu sa momentálne pripravujú americké štáty, štyri z nich vyhlásili stav pohotovosti. Úradníci v niektorých oblastiach už dostali príkaz k evakuácii. "Musíme byť pripravení na hlavný hurikán. Musíme sa pripraviť na priamy zásah," uviedol guvernér Floridy Rick Scott. Guvernérka Južnej Karolíny Nikki Haleyová vyhlásila stav ohrozenia a oznámila, že počas dneška chce vydať príkaz na evakuáciu viac ako milióna ľudí.

Viac o téme: Hurikán Matthew
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu