Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Európe sa objavila nebezpečná droga: Diablov dych paralyzuje a urobí z vás ľahkú obeť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

MALORKA - Mladá Španielka sa stala prvou obeťou nebezpečnej drogy, ktorá sa rozšírila z južnej Ameriky do Európy. Otrávil ju vlastný priateľ. Žena prežila, no na nič si nepamätá. Aj to je jeden z príznakov drogy známej ako diablov dych.

Tridsaťšesťročná žena trávila dovolenku na Malorke, kde sa zrejme nepohodla so svojím priateľom. Ten na internete kúpil drogu burundanga, ktorej sa hovorí aj "diablov dych", a nasypal ju frajerke do nápoja. Krátko nato sa začala cítiť ospalo, nesúvisle rozprávala, mala rozmazané videnie a strácala pamäť. Previezli ju do nemocnice, kde sa postupne zotavila. 

Magazín Medicina Clinica potvrdil, že išlo o prvý prípad, kedy bola droga oficiálne zaznamenaná na európskom kontinente. Podobne zareagovalo aj španielske ministerstvo zdravotníctva. "Identifikovali sme osobu, ktorá bola zdrogovaná burundangou. To naznačuje, že droga sa pomaly, ale isto, dostáva do Španielska a tým pádom aj do Európy," uviedol hovorca rezortu. Burundanga sa vyrába v Kolumbii zo semienok stromu brugmansia. 

V Európe sa objavila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Droga sa obeti vyfúkne do tváre alebo nasype do jedla či drinku. Účinky sa prejavia do niekoľkých minút, často sa preto používa pri lúpežiach či sexuálne motivovaných útokoch, aby sa obeť nebránila. Je veľmi ťažké dokázať prítomnosť burundangy v krvi, pretože z obehu sa stráca už po pár hodinách. 

V Európe sa objavila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Drogu hojne využívajú juhoamerickí šamani pri svojich procedúrach. Počas studenej vojny sa ale údajne stala dôvernou pomôckou aj CIA a Sovietov, ktorým slúžila ako sérum pravdy. Neznámou vraj nebola ani nacistickému lekárovi Josefovi Mengelemu, ktorý si ju nechal dovážať z Kolumbie a následne aplikoval na svojich pacientoch. 

Viac o téme: DrogaMalorkaBurundanga
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu