Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Otvorený pracovný priestor? Žiadna výhoda, štúdia zistila, ako veľmi môže naštrbiť vzťahy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

SYDNEY - Ak všetci zamestnanci vo firme pracujú pekne bok po boku, vedľa seba či oproti sebe v otvorenom priestore, kde sa môžu voľne pohybovať z miesta na miesto, potom to nepochybne musí zvýšiť spoluprácu medzi nimi, že? No, vlastne skôr nie, zistila nová austrálska štúdia. Z nej vyplýva, že než pracovať v otvorenom priestore s ďalšími ľuďmi, je lepšie zvoliť zamestnanie na diaľku z domova, kde vám robí spoločnosť maximálne vlastná mačka, napísal denník The Guardian.

Na prvý pohľad hlúposť, ale naozaj to funguje: Aj takto sa dá dosiahnuť v práci vyšší príjem

Podľa tejto štúdie je najlepším scenárom zaisťujúcim harmóniu na pracovisku vlastná kancelária, ktorú zdieľa maximálne jeden ďalší človek. A keď to nejde, tak práca z domu.

Naopak žhavý trend spájania kancelárií do jedného priestoru zvyšuje u ľudí podráždenosť, podozrievavosť a snahu uzatvárať sa do seba. Stúpa tiež počet rozptyľujúcich podnetov, viazne spolupráca, zvyšuje sa nedôvera a silnejú negatívne vzťahy.

A aby toho nebolo málo, zhoršuje sa aj pocitové vnímanie priateľstva medzi spolupracovníkmi alebo podpory zo strany nadriadených, zistila citovaná štúdia.

Otvorený pracovný priestor? Žiadna
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Vedci do nej zahrnuli 1000 zamestnaných Austrálčanov. Pýtali sa ich, či sa o kancelársky priestor delia s ostatnými ľuďmi, aký druh priateľstva so spolupracovníkmi majú, akú podporu cítia zo strany nadriadených - a naopak aké majú negatívne pocity či skúsenosti, ako je napríklad nedostatok spolupráce či nedôvera.

Zo štúdie vyplynulo, že zdieľané prostredie priateľstvo medzi spolupracovníkmi nevylepšilo, a bolo najčastejšie spojené s pocitmi menej ústretového a pomáhajúceho vedenia. Príčinou tohto zistenia môže byť skutočnosť, že zamestnanci, ktorí sú buď pod príliš veľkým dohľadom, alebo naopak len pod dohľadom formálnym, vnímajú prácu svojich nadriadených ako menej kvalitnú, ako keď sa na rozdelenom pracovisku schádzajú k poradám.

Tiež ďalší výskum podporuje tvrdenie, že výhody spájané so zdieľaným prostredím nie sú také, ako sa pri vzniku open space čakalo. Naopak sa ukazuje, že spolupráca je pre zamestnancov menej príjemná a tok informácií sa v zdieľanom kancelárskom priestore nijako nezmenil.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

To nie sú nijako skvelé správy pre zamestnancov v čase, keď sú otvorené kancelárske priestory a zdieľané pracoviská na vzostupe. Ak nič nenasvedčuje tomu, že sa tento trend obráti, čo môžu zamestnanci robiť, aby prežili?

Ak je to len trochu možné, mali by si vyboxovať kanceláriu, o ktorú sa budú deliť len s jedným alebo dvoma ďalšími spolupracovníkmi. Druhou najlepšou možnosťou je práca z domu.

Nie všetci ale majú také šťastie. Tí ostatní si musia skúsiť pomôcť improvizovanými prostriedkami. Vizuálnemu vyrušovaniu zo strany ostatných spolupracovníkov je možné zabrániť s pomocou panelov, knižných regálov alebo "zelených stien" z rastlín. Hluk kancelárskeho prostredia sa ale dá utlmiť aj slúchadlami na ušiach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu