Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vedci prišli so zaujímavou novinkou: Analyzovali DNA žiráf, ich zistenia majú veľký vplyv

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

FRANKFURT - Medzinárodný vedecký tím na čele s Axelom Jankem zo Senckenberg Biodiversität und Klima Forschungszentrum vo Frankfurte zistil, že existujú až štyri druhy žiráf namiesto jedného, ako sa doteraz predpokladalo. Odborníci si až doteraz mysleli, že všetky žirafy patria do druhu žirafa škvrnitá (Giraffa camelopardalis), ktorý ma viacero poddruhov.

Janke s kolegami však na základe analýzy DNA zistil, že tri z týchto poddruhov predstavujú v skutočnosti samostatné druhy, ktoré sa už jeden až dva milióny rokov vyvíjajú samostatne. Výsledky svojho výskumu zverejnili v časopise Current Biology.

Odborníci spravili analýzu DNA žiráf na žiadosť predstaviteľov Giraffe Conservation Foundation, ktorí chceli určiť genetické rozdiely medzi jednotlivými populáciami žijúcimi v Namíbii, aby zistili, aký vplyv by malo na jedince rozličných poddruhov ich pomiešanie po transporte do chránených oblastí. Vedci najprv skúmali iba mitochondriálnu DNA žiráf, potom sa však rozhodli porovnať aj nukleárnu DNA. Na základe toho zistili, že okrem pôvodnej žirafy škvrnitej existujú aj ďalšie tri druhy - žirafa juhoafrická (G. giraffa), žirafa masajská (G. tippelskirchi) a žirafa sieťkovaná (G. reticulata), pričom genetické rozdiely medzi jednotlivými druhmi sú približne rovnaké ako medzi medveďom hnedým a bielym.

Tieto zistenia majú veľký vplyv aj na ochranu žiráf, ktorých voľne žijúca populácia sa za uplynulých 15 rokov znížila o 40 percent a v súčasnosti ju tvorí približne 90-tisíc jedincov. Doteraz však aj napriek tomu nebola ohrozeným druhom. Teraz však musia odborníci nanovo určiť stupeň ohrozenia pre všetky štyri samostatné druhy. 

Viac o téme: ŽirafaDNAAxel Janke
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu