Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Naučte deti poznať hodnotu peňazí: Rady, ktoré využijete pri vreckovom!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Thinstock)

BRATISLAVA - Začal sa školský rok a pri deťoch je potrebné rátať s vyššími výdavkami na stravu, pribúdajú aj rôzne záujmové aktivity, výlety a krúžky. Okrem toho majú deti ešte aj svoje vlastné výdavky, ktoré si hradia z vreckového. Prinášame vám rady, ako svojim potomkom uľahčíte, aby spoznali hodnotu peňazí a vyrástli z nich finančne gramotní jedinci.

Rodičia prváka to už dobre vedia, s jednorazovými výdavkami akoby sa vrece roztrhlo. Pomôcky do školy, všetky tie zošity, pravítka, ceruzky v priemere vyjdú aj so školskou taškou na vyše 100-150 eur. A to ani zďaleka nie je všetko, čo sa výdavkov spojených so školou týka. Výlety, krúžky, športové aktivity, ale aj samotná dochádzka do školy a stravovanie niečo stoja. 

Samostatnou kapitolou je detská móda. Určite je to s rastúcim vekom čoraz drahšie, no nemusíte mať doma tínedžera, už aj mladšie ročníky sú pri výbere oblečenia náročné. Najradšej by boli, ak by im do toho, čo si obliekajú, nikto nič nehovoril a radšej si na tie drahšie kúsky odkladajú z vreckového. A sme pri koreni veci. Odkiaľ vziať na vreckové?

Mne tiež nikto nič nedával


Možno si poviete, že vám to pri dnešných cenách a príjmoch jednoducho nevychádza. Faktom je, že vreckové nedostáva nadpolovičná väčšina slovenských detí. Ako by ste ale chceli deťom vysvetliť hospodárenie v domácnosti, aby videli, koľko čo stojí, a aby s peniazmi vedeli správne hospodáriť bez toho, aby ste im ich dali?


Pravidelné vreckové dostáva
- v predškolskom veku: len 6,5 % detí
- po nástupe do školy (6 rokov): 20,6 % detí
- školák vo veku 10 rokov: približne 70 % detí
 (podľa prieskumu spoločnosti STEM/MAR)


 

Keď mám, tak dám


Odborníci tvrdia, že prvé vreckové by mohli dostať deti pri nástupe do školy. Suma vreckového by mala byť skôr len symbolická, zato však pravidelná. Podľa psychológov je najväčšou chybou, keď rodičia dávajú deťom peniaze hocikedy, keď si vypýtajú. Najdôležitejším pravidlom, ako deti naučiť hospodáriť s peniazmi, je pravidelnosť. Prieskum ukázal, že rodičia vo veku 30 až 39 rokov dávajú vo väčšine prípadov vreckové pravidelne na mesačnej báze, to znamená, že len 13,1 % slovenských detí dostáva vreckové raz mesačne.

Naučte deti poznať hodnotu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

Ak dieťa s vreckovým hneď nevyjde, nie je potrebné vreckové okamžite zvyšovať. Počkajte a dajte dieťaťu priestor, aby sa naučilo s určitou sumou peňazí vychádzať. Po určitom čase zistí, kedy mu vzniká prebytok peňazí a naučí sa pracovať s rezervou. Vytvorí si cieľ, ktorý bude chcieť dosiahnuť a na čo si bude chcieť našetriť. 

 

Výška vreckového sa zvyčajne pohybuje u detí na základnej škole na úrovni približne desať eur a u stredoškolákov v rozmedzí dvadsať až tridsať eur mesačne. Kde tieto peniaze vziať? Takmer každý rodič je ochotný sa pre svoje ratolesti uskromniť. Ale je to skutočne nutné?

Z výnosov vreckové


Nemusíte hneď vyťahovať hotovosť zo svojej peňaženky, s vreckovým pre deti vám môže pomôcť investovanie, napríklad do fondov. Banky dnes ponúkajú rôzne produkty. Jedným z nich je tzv. investičné sporenie, v rámci ktorého môžete prostredníctvom svojich investícií do fondov napríklad i hradiť spomínané vreckové a investované prostriedky sa vám môžu zhodnocovať.  Pre tento účel dobre poslúži aj nová bezplatná služba pravidelnej výplaty z investovanej sumy.

Čo je potrebné urobiť pre využívanie tejto služby? V prvom rade si zriadiť dobré sporenie Investícia s možnosťou výberu  fondu v správe Prvej penzijnej, následne si sami určíte cieľovú sumu, dobu sporenia, frekvenciu a výšku investovanej sumy. Investovať môžete už od 10 eur mesačne, s cieľovou sumou až do 15 000 eur. Za zmienku určite stojí, že pri investičnom sporení je  možné dosiahnuť vyššie zhodnotenie ako pri pevných úrokových sadzbách v bankách. V prípade, že sa z nejakého dôvodu rozhodnete prestať pravidelne investovať do zvoleného fondu, nemá to vplyv na sporenie, nezruší sa. Okrem toho, že si nechávate pravidelne vyplácať časť z investovanej resp. nasporenej sumy, napr. na pokrytie vreckového pre vaše ratolesti, zostávajúca investovaná suma sa vám môže naďalej zhodnocovať.
 

Vyššie úroky ako na účtoch

Za zmienku určite stojí, že pri investičnom sporení je  možné dosiahnuť vyššie zhodnotenie ako pri pevných úrokových sadzbách v bankách. V prípade, že sa z nejakého dôvodu rozhodnete prestať pravidelne investovať do zvoleného fondu, nemá to vplyv na sporenie, nezruší sa. Okrem toho, že si nechávate pravidelne vyplácať časť z investovanej resp. nasporenej sumy, napr. na pokrytie vreckového pre vaše ratolesti, zostávajúca investovaná suma sa vám môže naďalej zhodnocovať.

Majte prehľad o míňaní

Peniaze v rukách detí budú dávať zmysel hlavne vtedy, keď rodičia určia jasné pravidlá pre ich prideľovanie a míňanie. Ak sa pravidlá dodržujú, nie je problém zasvätiť ich do bezhotovostného digitálneho sveta. Na Slovensku ale zatiaľ týmto smerom nejdeme, len 9,6 % rodičov posiela vreckové na bankové kontá detí. Pritom deti môžu používať platobnú kartu od ôsmich rokov, môžu vyberať potrebnú hotovosť z bankomatov a rovnako ňou aj platiť.

Viac o téme: BankaVreckovéInvestovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu