Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Zlaté dôchodkové pravidlo

Alebo ako si „na staré kolená“ zabezpečiť komfort nemeckých dôchodcov

Väčšina z nás si uvedomuje, že na dôchodok sa budeme musieť pripraviť. Keď si chcete dôchodok užiť vo finančnej pohode, riaďte sa zlatým dôchodkovým pravidlom.

Na dôchodok by sme si mali zabezpečiť úspory v takej výške, aby náš výsledný mesačný dôchodok bol aspoň vo výške dvoch tretín z nášho pôvodného príjmu. Keďže  podľa aktuálnych predpokladov analýzy Eurostatu bude štátny dôchodok (spolu s II. pilierom) tvoriť len tretinu zo mzdy,  tá druhá tretina je na každom z nás.

Najviac využívanou individuálnou formou sporenia na dôchodok na Slovensku je doplnkové dôchodkové sporenie, tzv. III. pilier. Sporenie v III. pilieri je dobrovoľné a na dôchodok vám môže prispievať aj váš zamestnávateľ.

Kedy začať so sporením

Výhodou je, že na vybudovanie si dôchodkových úspor nie je nutné odkladať vysoké sumy. Čím skôr začnete, môže byť odkladaná suma nižšia. Ideálne hneď, ako sa po skončení školy zamestnáte.  Priemerne si klienti odkladajú 20 € mesačne a väčšina z nich využíva aj príspevok zamestnávateľa, ktorý spravidla býva v rovnakej výške.

Podpora štátu

Sporenie v III. pilieri podporuje aj štát. Každoročne si tak môžete odpočítať zo základu dane 180 Eur a tým ušetriť na dani z príjmu. Všetky príspevky sú na vašom osobnom účte a v prípade, že by sa vám niečo stalo, viete zabezpečiť svojich blízkych. Úspory sú predmetom dedenia alebo si môžete sami určiť oprávnené osoby.

Bude vás zaujímať: doplnkové dôchodkové sporenie

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu