Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Odborníci prezradili pravdu: Monštrum z jazera Loch Ness by v skutočnosti mohlo vyzerať takto

Paleontológovia skúmali skameneliny ichtyosaura. Zobraziť galériu (2)
Paleontológovia skúmali skameneliny ichtyosaura. (Zdroj: thinkstock.com)

EDINBURGH - Záhada okolo Nessie je možno definitívne vyriešená, myslia si experti, ktorí skúmali prastaré škótske fosílie. Ich cieľom nebolo legendu o ozrutnej príšere z jazera vyvrátiť, ale pochopiť, či môže nejako súvisieť s minulosťou jazera.

Odborníci predpokladajú, že našli bratranca slávnej Lochnessky. V roku 1966 objavili na pláži škótskeho ostrova Skye 170 miliónov rokov staré pozostatky morského plaza, ktorého dĺžka tela dosahovala až štyri metre. Ide o najkomplexnejšiu kamennú kostru ichtyosaura, aká bola kedy v Škótsku nájdená.

Turisti ostali stáť ako omráčení: Jazero Loch Ness vyplavilo nechutnosť na FOTO

Môžu mať fosílie prehistorického tvora niečo spoločné s legendou o Nessie? Ako vlastne vyzeral ichtyosaurus? To boli otázky, ktorými sa zaoberali paleontológovia z univerzity v Edinburghu. Podľa Stevea Brussattea ide o jeden z najväčších objavov, ktorý možno nazvať korunovačnými klenotmi škótskych skamenelín. A to všetko vďaka bystrému oku amatérskych zberateľov, povedal Brussatte pre Unilad.co.uk.

Skamenené kosti ichtyosaura museli vedci extrahovať zo skaly, ktorá ich obklopovala. Praveký plaz sa podobal na delfína a dorastal až do dĺžky štyroch metrov. V obrovskej tlame mal stovky zubov kužeľovitého tvaru. Ak by teda skutočne v jazere žil potomok ichtyosaura, pravdepodobne by sa naňho podobal – zrejme by zviera nemalo dlhočizný krk, ako ho opisujú pozorovatelia.

...

Viac o téme: NessieLoch NessLochnesská príšera
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu