Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Vedci identifikovali jedného z najstarších príbuzných dinosaurov: A zostali prekvapení...

Teleocrater rhadinus Zobraziť galériu (2)
Teleocrater rhadinus (Zdroj: Museo Argentino de Ciencias Naturales/Gabriel Lio, Roger Smith)

DODOMA - Vedcom sa podarilo identifikovať jedného z najstarších známych dinosaurích príbuzných - a zistili, že vôbec nevyzerá tak, ako predpokladali. Pôvodne prevládal názor, že najstarší pra-pra-bratranci dinosaurov boli drobní a chodili po dvoch končatinách. Avšak Teleocrater rhadinus bol dlhý dva až tri metre, mal dlhý krk aj chvost a chodil po štyroch, uvádza nová štúdia uverejnená v časopise Nature.

Prechádzala sa po pláži a všimla si niečo úžasné: FOTO senzácie starej 130 miliónov rokov

Dinosaury sú súčasťou väčšej skupiny plazov známej ako archosaury, ktorá sa rozdelila na "vtáčiu" vetvu zahŕňajúcu pterosaurov, dinosaurov a súčasných vtákov, a "krokodíliu" vetvu, medzi ktorej žijúcich členov patria krokodíly a aligátory.

Paleontológovia sa dlho snažili predpovedať, ako by mohli plazy z tejto vtáčej vetvy vyzerať krátko potom, čo sa oddelili od krokodílej vetvy. Žiadne z ich úvah ale nebolo možné potvrdiť kvôli nedostatku fosílií z prechodného obdobia, po ktorom sa po Zemi začali preháňať dinosaury zhruba v období od polovice do konca triasu pred asi 230 miliónmi rokmi.

Mnohí vedci došli k záveru, že línia živočíchov, z ktorých vzišli lietajúci pterosaury a neskôr dinosaury (z ktorých sa neskôr vyvinuli vtáky, ktoré sú potomkami tejto "vtáčej" línie archosaurov), pôvodne vyzerali ako dvojnohé tvory veľkosti kurčaťa a podoby dinosaura.

Sterling Nesbit (vľavo) s kolegami objavil v roku 2015 ďalšie kosti.
Zobraziť galériu (2)
Sterling Nesbit (vľavo) s kolegami objavil v roku 2015 ďalšie kosti.  (Zdroj: Museo Argentino de Ciencias Naturales/Gabriel Lio, Roger Smith)

"Existuje ešte veľká kopa toho, čo nevieme, najmä pokiaľ ide o onú veľkú skupinu, ku ktorej dinosaury patrili - archosaury," povedal hlavný autor štúdie Sterling Nesbitt, paleontológ špecializujúci sa na stavovce z Virgínskej polytechnickej univerzity.

Fosílie druhu Teleocrater nájdené v roku 1933 v Tanzánii, ku ktorým v roku 2015 pribudli ďalšie časti objavené neďaleko pôvodného nálezu, však dokazujú, že predstava dinosaurieho kurčaťa zrejme nie je správna.

Vedci z fosílií starých asi 245 miliónov rokov vyvodili, že Teleocrater chodil po štyroch končatinách a skôr než vtákovi sa podobal krokodílovi - alebo varanovi komodskému; obriemu plazovi, ktorý žije v Indonézii a je známy tiež ako komodský drak.

"Aj tento nález ale prináša viac otázok ako odpovedí," dodal Nesbitt. Tím sa preto chystá znovu vypraviť do južnej Tanzánie a hľadať ďalšie kúsky skladačky, ktoré by doplnili ako kostru Teleocratera, tak informácie o ňom.

Viac o téme: DinosauryTeleocrater rhadinus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu