Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovák vypil vlani v priemere 80 litrov minerálky a pramenitej vody: Česko je ďaleko za nami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Slovák vypil v roku 2015 v priemere približne 80 litrov minerálky a pramenitej vody, čo bolo o 11 litrov na osobu viac ako rok predtým. Celková spotreba minerálnej a pramenitej vody na Slovensku pritom v minulom roku podľa výkonnej riaditeľky Asociácie výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd na Slovensku (AVNM) Lucie Morvai vzrástla o 16 % na 437 miliónov litrov.

"Dominuje čistá neochutená minerálna voda a prevažne sýtená, tá je stále najobľúbenejšia a tvorí približne 71 %," priblížila Morvai. Posilnenie tejto kategórie je podľa jej slov do istej miery odrazom celosvetového trendu a zvýšeného záujmu o dodržiavanie zásad zdravého životného štýlu a dostatočného pitného režimu. "Balená voda v celosvetovom meradle minulý rok historicky prvýkrát predbehla v spotrebe sladené nápoje. Nie je tomu tak v každej krajine, ale Slovensko približne kopíruje tento trend," doplnila.

Pre porovnanie, kým spotreba minerálnej a pramenitej vody na hlavu bola na Slovensku v roku 2015 približne 80 litrov, spotreba klasických sýtených sladených nápojov predstavovala 42 litrov. V krajinách EÚ bola podľa Morvai priemerná spotreba balenej vody na obyvateľa 109 litrov, ale v susednej Českej republike spotreba balenej vody predstavovala len 47,7 litrov. "Tam sú stále obľúbenejšie sladené nápoje," konštatovala. Najvyššími konzumentmi balenej vody v Európskej únii sú však Taliani so 180 litrami na obyvateľa a Nemci so 168 litrami na hlavu.

Viac o téme: VodaPitný režimMinerálkaLucie Morvai
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu