Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pre poľských turistov sa výstup na vrchol skončil fatálne: V Himalájach našli smrť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkcstock.com)

VARŠAVA - Dvaja členovia poľského horolezeckého tímu zahynuli v uplynulých dňoch počas výstupu na vrchol ležiaci v indickej časti pohoria Himaláje. S odvolaním sa na šéfa Poľského horolezeckého zväzu (PZA) Piotra Pustelnika o tom vo štvrtok večer informovala agentúra AP.

Horolezec Lukasz Chrzanowski zomrel vo štvrtok pri záchrannej operácii. Pošmykol sa a následne spadol do trhliny v skalách. Jeho lezecký partner, Grzegorz Kukurowski, prišiel o život pravdepodobne už v utorok, keď v blízkosti vrcholu 6.543 metrov vysokej hory Shivling stratil vedomie. 

Chrzanowski sa aj so zvyškom poľského tímu a tiež s pomocou indickej polície a vrtuľníkov následne Kukurowského snažili zachrániť. Záchranná operácia sa však nepodarila a Chrzanowski sa teda pokúsil k svojmu partnerovi dosať sám. Na konci náročného zostupu však podľa Pustelnika pravdepodobne spravil nejakú chybu z vyčerpania, v dôsledku čoho sám spadol do trhliny. Obaja muži patrili k osemčlennému poľskému horolezeckému tímu, ktorý sa horu Shivling pokúšal zdolať.

Viac o téme: HimalájePoľské turisti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu