Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ľudstvo je na tom stále horšie, obrovský dlh: Zdroje míňame tak rýchlo, že naša planéta nestačí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍź - V pondelok nastal tohtoročný Overshoot Day, teda deň, kedy ľudstvo vyčerpalo prírodné zdroje, ktoré Zem dokáže za jeden rok obnoviť. Podľa správy neziskovej organizácie Global Footprint Network, o ktorej informuje agentúra AFP, ľudstvo tento rok k tomuto bodu dospelo v rekordnom čase, o päť dní rýchlejšie ako vlani.

Dramatická správa o stave Zeme: Historicky najhoršie výsledky za minulý rok, horúčka stúpa!

Iba za sedem mesiacov spotrebovalo ročný prídel prírodného bohatstva, akými sú pastviny pre dobytok, ryby v oceánoch či schopnosť rastlín absorbovať vyprodukovaný oxid uhličitý. Práve tento skleníkový plyn je podľa Global Footprint Network najciteľnejším faktorom v otázke nárokov ľudstva na prírodu, pretože uhlíková stopa tvorí 60 percent tzv. ekologickej stopy.

"Žijeme za požičané prostriedky, pretože vypúšťame viac oxidu uhličitého, ako môžu naše oceány a lesy pohltiť, systematicky ničíme rybie populácie a rúbeme lesy rýchlejšie, než sa dokážu množiť a dorastať," konštatuje ekologická organizácia.

"Pokračujeme v budovaní nášho ekologického dlhu," povedal v reakcii na správu Pascal Hanifin zo Svetového fondu na ochranu prírody (WWF), ktorý na iniciatíve spolupracuje.

Ľudstvo je na tom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Výpočet dňa ročného "dňa prekročenia" vychádza z porovnania globálnej biokapacity a dopytu. Inštitút Global Footprint Network k nemu využíva údaje OSN z tisícoviek oblastí ľudskej činnosti, vrátane rybárstva, lesníctva, dopravy a energetiky. Podľa inštitútu na začiatku 60. rokov ľudstvo využívalo tri štvrtiny kapacity zdrojov Zeme a od 70. rokov v dôsledku ekonomického a populačného rastu začal dopyt prekračovať ponuku.

V roku 1993 vyšiel tento deň na 21. októbra, v roku 2003 na 22. septembra a vlani už na 13. augusta. Mierne povzbudzujúci je ale fakt, že tempo, akým sa dátum posúva v kalendári dopredu, v posledných piatich rokoch klesol na v priemere menej ako jeden deň ročne. Dovtedy boli ročným priemerom tri dni.

Global Footprint Network v rámci aktivít "dňa prekročenia" zverejnil aj údaje o ekologickej náročnosti životných štýlov jednotlivých krajín sveta. Najhoršie sú v tomto ohľade Austrálčania. Keby každý na Zemi žil ako oni, bolo by k udržaniu rovnováhy potrebných 5,4 modrých planét, zatiaľ čo svetový priemer dnes činí 1,6.

Viac o téme: ZemĽudstvoOvershoot Day
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu