Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kiahne chlapčeka (19 mes.) takmer zabili: Prerástli v infekciu, ktorá mu vyžrala diery do tela

Charlie niekoľko týždňov bojoval o život Zobraziť galériu (3)
Charlie niekoľko týždňov bojoval o život (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Už len samotné kiahne sú pomerne vážnym infekčným ochorením, ktoré u malého chlapca prerástli do ešte niečoho horšieho. Mäso požierajúcej infekcie, ktorá ho pripútala na nemocničné lôžko a takmer zabila.

Charlie Cave mal pätnásť mesiacov, keď ochorel na ovčie kiahne. Tie sa však vyvinuli v ešte horšie ochorenie - sekundárnu,život ohrozujúcu infekciu, ktorá požiera mäso. Bakteriálna infekcia je schopná preniknúť do mäkkého tkaniva a úplne ho zničiť. Chlapčekov krk sčernal a urobilo sa v ňom niekoľko dier. Akoby to nestačilo, dostavila sa aj ťažká otrava krvi. 

Kiahne chlapčeka (19 mes.)
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Zdravotný stav malého pacienta bol veľmi vážny. Jeho tep dosiahol 227 úderov za minútu. Niekoľko týždňov bojoval o život na jednotke intenzívnej starostlivosti v londýnskej nemocnici Great Ormond Street Hospital. Lekári ho museli operovať, bola to jediná možnosť, ako Charlieho zachrániť. Počas nej sa ale jeho stav tak zhoršil, že rodičov - matku Becky a otca Alana - varovali, že ju ich syn pravdepodobne neprežije. 

Kiahne chlapčeka (19 mes.)
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Lekári nám oznámili, že Charliemu musia urýchlene odstrániť nekrofilné tkanivo pod bradou. Povedali, že je to veľmi vážne a možno neprežije," spomína Alan na najťažšie chvíle svojho života. Nasledujúcich 48 hodín strávil chlapec pod ľadovými podložkami, aby mu klesla horúčka. Podarilo sa. Už keď sa ale zdalo, že je z najhoršieho vonku, pacientovi začali zlyhávať obličky a polovica pľúc. Aby ho stabilizovali, museli Charlieho uviesť do indukovanej kómy. Počas nej do jeho tela pumpovali toľko tekutín, že takmer zdvojnásobilo svoju veľkosť. 

Chlapček (1,5 roka) prežíval agóniu: Zaživa ho požierala smrtiaca baktéria

Charlie, ktorý má teraz devätnásť mesiacov, sa nakoniec uzdravil, no škaredé jazvy mu na krku ostanú do konca života.

Kiahne chlapčeka (19 mes.)
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Alan Cave teraz apeluje na ostatných rodičov, aby nepodceňovali príznaky u svojich detí a vyhľadali lekára, ak majú čo i len najmenšie podozrenie. "Akonáhle sa vám niečo nebude zdať, choďte s dieťaťom k lekárovi. Čas tu hrá dôležitú úlohu. Keby sme s Charliem nešli hneď do nemocnice, už by tu nebol," upozornil Alan. 

Viac o téme: KiahneMäso požierajúca infekcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu