Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Armáda čelí novej HROZBE: Keď zistíte, akej, budete si myslieť, že je to vtip

Izraelskí vojaci Zobraziť galériu (3)
Izraelskí vojaci (Zdroj: SITA/AP)

JERUZALEM - Izraelská armáda varovala vojakov pred novou hrozbou - populárnou hrou Pokémon GO. Uviedla, že svojim jednotkám z bezpečnostných dôvodov zakázala hrať hru na izraelských vojenských základniach. V nariadení vojakov varovala, že hra aktivuje kameru a GPS polohu v telefóne, čo by mohlo viesť k úniku citlivých informácií, ako je umiestnenie základne alebo jej fotografie.

Armáda má tiež obavy, že by si vojaci mohli stiahnuť falošnú aplikáciu, ktorá Pokémon Go napodobňuje, a neoprávnené osoby by sa mohli dostať k informáciám z telefónov príslušníkov armády. Hra sa odohráva vo virtuálnom svete, ale prostredníctvom mobilných telefónov navádza hráčov na reálne miesta, kde zbierajú kultové animované postavičky. 

Pokémon GO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Pred hrozbami, ktoré s hrou súvisia, varovali Izraelčanov aj najrôznejšie organizácie. Združenie pre boj s rakovinou varovali hráčov, aby nechodili von loviť pokémonov uprostred dňa a vyhýbali sa nadmernému slnečnému žiareniu. Organizácia ponúka ďalšie tipy, ako sa chrániť pred slnečnými lúčmi. "V samotnej hre majú niektorí z lovcov pokémonov neustále šiltovku. V skutočnom svete sa taktiež uistite, že predtým, než pôjdete von, máte na hlave čiapku," uviedlo združenie na svojich stránkach. 

Prvá obeť Pokémonov: Tínedžer (†18) urobil osudovú chybu, chytal ich v noci

Popularitu hry využila aj istá poisťovňa v Izraeli, ktorá ponúka osobné úrazové poistenie, ktoré pokrýva nehody spôsobené chytaním pokémonov. Podľa zástupcu poisťovne dostala v súvislosti s týmto novým poistením už desiatky žiadostí. 

Izraelská záchranná služby informovala o prípadoch, keď hráči utrpeli pri hraní hry stredne ťažké zranenia. Minulý týždeň sa päťnásťročné dievča zranilo na hlave, keď spadlo pri lovení pokémonov z bicykla. Tridsaťpäťročný hráč zas narazil do sklenených dverí a utrpel rezné poranenia na nohách. "Hra zjavne nie je tak priateľská, ako sme si mysleli," uviedli záchranári na svojich stránkach. 

Armáda čelí novej HROZBE:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Pre Palestínčanov je hrať hru veľmi frustrujúce, pretože na okupovanom Západnom brehu Jordánu a v Pásme Gazy nefunguje vysokorýchlostný internet. Podľa mierových dohôd kontroluje všetky siete v tejto oblasti Izrael, ktorý len nedávno oznámil, že umožní vysokorýchlostný internet v Pásme Gazy. Zatiaľ sa tak ale nestalo. 

Viac o téme: HraIzraelPokémon go
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu