Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nová hra o Pokémonoch rúca rekordy a chudne sa z nej: Ale POZOR, môžu vás zneužiť zločinci!

Dievčina je zadívaná do mobilu a hľadá digitálne monštrá Zobraziť galériu (5)
Dievčina je zadívaná do mobilu a hľadá digitálne monštrá (Zdroj: SITA/AP)

MNÍCHOV - Michelle Obamová sa roky márne snažila urobiť z tučných amerických detí chudé. Dokázala to až nová počítačová hra, a to už v priebehu niekoľkých dní, píše nemecký denník Süddeutsche Zeitung. Volá sa Pokémon Go a vedie hráčov k pohybu tým, že v reálnom svete zbierajú malé, nie veľmi estetická zvieratká, počujúce na mená ako napríklad Pikachu.

Mottom hry je: "Pochytaj ich všetkých". Vtip je v tom, že zvieratká existujú len vo virtuálnej realite - hráč ich vidí len vo svojom smartfóne. Aby ich však mohol chytiť, musí sa vydať na jedno zo skutočných miest, vyznačených v hre na mape - podobne ako je to s pamiatkami na Google Maps. 

Nová hra o Pokémonoch
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Hráči teda musia dôjsť ďalej než len od chladničky k televízii; o toľko ďalej, že si niektorí už teraz sťažujú na Twitteri na boľavé nohy a slabosť po celom tele, pretože behajú cestou necestou, aby Pokémonov chytili. Niektorí z nich však na také behanie nie sú zvyknutí. Jeden z užívateľov dokonca po polhodinovom behu skončil na pohotovosti. 

Nová hra o Pokémonoch
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Nová hra o Pokémonoch
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Technický princíp hry spočíva na takzvanej Augmented Reality (AR), teda rozšírenej realite. Funguje tak, že prístroj ako napr. smartfón, ukazuje v skutočnom svete veci, ktoré ale naozaj neexistujú, ako už spomínané malé virtuálne zvieratko na susedovej záhrade. 

Hra Pokémon Go je prvá, kde sa princíp AR široko využíva. Dostupná je zatiaľ len v USA, na Novom Zélande a v Austrálii. Už po týždni je natoľko populárna, že bude mať onedlho možno viac užívateľov než Twitter. Doteraz si ju nainštalovalo viac ľudí ako aplikáciu pre zoznamovanie Tinder. Navyše ju v priemere používajú dvakrát dlhší čas než obľúbený program Snapchat. 

Úspech hry, vďaka ktorej firme Nintendo stúpli akcie o 23 percent, spočíva v kombinovaní AR a postavičiek Pokémon, ktoré sa od roku 1996 objavili v 17 filmoch, v televíznych seriáloch, na kartách a v digitálnych hrách, a ktoré slávia medzi deťmi a mládežou veľký úspech. Malé stvorenia vymyslel Japonec Satoshi Tajiri ešte ako mladík, predtým, ako začal pracovať pre Nintendo. 

Nová hra o Pokémonoch
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Pokémon Go však už teraz kritizujú ochrancovia dát kvôli tomu, že si prevádzkovatelia vyhradzujú právo zdieľať podľa vlastného uváženia údaje o užívateľoch s úradmi alebo so súkromnými osobami. Rovnako zločinci rýchlo odhalili funkciu, ktorá dovoľuje schovávať pre užívateľov prekvapenie. Keď sa hráči vydali na odľahlé miesta uvedené na mape aplikácie, došlo v Spojených štátoch k minimálne desiatim lúpežným prepadnutiam, a vo Wyomingu našla užívateľka pri chytaní Pokémonov dokonca mŕtvolu. 

Viac o téme: HraObezitaPokemon go
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu