Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Lekári vydali nečakané varovanie: Rozšírená technológia osvetlenia ničí ľuďom život!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto

CHICAGO - Zrak je jedným z najcennejších ľudských zmyslov, no napriek tomu sa k nemu správame arogantne. Podľa lekárov môže aj nesprávne osvetlenie prispievať k rôznym zdravotným problémom. V ére, v ktorej je svetlo našou 24-hodinovou súčasťou, by sme mali urobiť krok späť.

Americká lekárska asociácia (AMA) vydala varovanie, ktoré sa týka pouličného LED osvetlenia. Jej odporúčanie volá po znížení intenzity nočného osvetlenia, ktoré môže mať škodlivý dopad na životné prostredie i ľudské zdravie.

Dievčina (25) sa chce podobať na mimozemšťana: FOTO šialených telesných premien

Nesprávne použitá LED technológia prináša viac negatív ako výhod napriek tomu, že šetrí energiu a eliminuje náklady. „Niektoré LED svetlá sú pri použití na pouličné osvetlenie škodlivé,“ uviedla lekárka Maya A. Babu. Problémom je, že vysoko intenzívne LED žiarovky uvoľňujú veľké množstvo modrého svetla, ktoré pri pozorovaní voľným okom pôsobí ako biele. To je však oveľa horšie ako konvenčné osvetlenie, javiace sa ako žlté. Príliš jasné osvetlenie totiž znižuje zrakovú ostrosť, čo môže byť v súvislosti s cestnou premávkou rizikové.

Lekári vydali nečakané varovanie:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Pracujú na odlišnej vlnovej dĺžke

LED svetlá s chladným modrastým odtieňom pracujú na odlišnej vlnovej dĺžke a môžu mať vplyv na tvorbu melatonínu. Podľa odhadov majú biele LED žiarovky až päťkrát väčší dopad na spánkový rytmus ako bežné svetlá. Výskumy ukazujú, že jasnejšie nočné osvetlenie je spojené so skrátenou dobou spánku, nespokojnosťou s jeho kvalitou, nadmernou spavosťou, poruchou denného fungovania a dokonca aj obezitou.

Nielen človek pociťuje studené nočné osvetlenie ako negatívne. Nadmerné vonkajšie osvetlenie ruší aj vtáky, hmyz, korytnačky či ryby. Niektoré americké národné parky preto prijali opatrenia na optimalizovanie osvetlenie a jeho účinkov na životné prostredie. AMA odporúča znížiť intenzitu LED osvetlenia a jeho tienenie kvôli minimalizácii odleskov a svetelného znečistenia.

Lekári vydali nečakané varovanie:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: OsvetlenieLED svetlá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu