Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Posmrtné SPOVEDE: Šesť ľudí prehovorilo o záhrobí, toto sme zažili na druhej strane

Čo sa stane, keď zomrieme? Zobraziť galériu (6)
Čo sa stane, keď zomrieme? (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Ľudia sa už dlhé stáročia pýtajú, čo prichádza po smrti. A niektorí z nás už na túto otázku poznajú odpoveď. Odchod na druhý svet vraj totiž zažili na vlastnej koži, a tak dokážu povedať, čo nás tam všetkých čaká. Tu sú ich príbehy.

Dve istoty v ľudskom živote sú smrť a dane. Sú však prípady, kedy sa toto tvrdenie dá vyvrátiť. Ľudstvo už milióny rokov fascinuje samotná smrť. Teórie o posmrtnom živote s rôznymi cieľmi. Smrť ale stále ostáva pre ľudí veľkým tajomstvom. Bez ohľadu na obrovské vedecké pokroky ostáva smrť jednou veľkou záhadou. Jediný, kto môže o smrti rozprávať sú ľudia, ktorí ju naozaj prežili. Viacero príbehov, rozdielne názory: 

Čítanie knihy života

Pred piatimi rokmi podstúpil veľkú operáciu, počas ktorej nastali komplikácie a on takmer vykrvácal. Kvôli tomu na niekoľko minút zomrel.

„Keď som sa prebudil, nachádzal som sa v priestore, kde neboli hviezdy alebo svetlo. Iba som bol. Nepociťoval som teplo ani chlad, hlad alebo únavu. Boli to úplne pokojné a neutrálne veci. Vedel som, že niekde v blízkosti sa nachádza svetlo a láska, ale nemal som pocit potreby sa hneď vrátiť."

"Spomínam si, že som premýšľal nad svojím životom, nebol to zostrih ako z filmovej ukážky. Skôr to bolo lenivé listovanie knihou života. Čo to bolo, neviem, ale pochopil som, že nech to bolo čokoľvek zmenilo, to moje myšlienky a pohľad na určité veci. Vždy som mal strach zo smrti, teraz sa ale už nebojím. Nebojím sa toho, čo bude potom."

Posmrtné SPOVEDE: Šesť ľudí
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: Thinkstock)

Návšteva niekoho milovaného      

Pád z motocykla vyhodnotili lekári ako smrť už počas prevozu do nemocnice. Vo chvíľach, keď ležal v strede cesty a dokým prišla sanitka, spomenul si na niekoho, koho poznal a kto ho povzbudzoval.

"Spomína, ako ležal na chodníku a všetko sa pomaly menilo na tiché a čierne."Jediný dôvod, ktorý mi nedovolil zaspať, bol veľmi bizarný. Počul som niekoho hlasno kričať. „No tak chlapče, vstávaj! Vstaň! Vstaň!“ Potom ma niekto buchol po helme! Otvoril som oči, nado mnou stál môj milovaný brat. Na tom nie je nič zvláštne, ale v tomto prípade je to neuveriteľné. On bol totiž už niekoľko rokov mŕtvy. Predávkoval sa.

Jediné, čo si pamätám, bolo to, ako sa pozrel na hodinky a povedal niečo ako "budú tu čoskoro" a odišiel. Rád by som porozprával viac detailov, ale nedokážem si na viac spomenúť. Nehoda mi spôsobila viacero následkov, jeden z nich je, že mám problémy s pamäťou.

Posmrtné SPOVEDE: Šesť ľudí
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: Thinkstock)
 

Záhrada

Mnohí ľudia opísali svoju smrť ako prázdnotu. Užívateľ, ktor prežil tzv. "smrť na chvíľu", má veľmi odlišnú skúsenosť. Alergická reakcia mu  spôsobila zástavu srdca.

"Spomínam si na pocit, že ma niečo nasáva, extrémne pomaly, akoby ma ťahali z vody. Taká temnota vchádzajúca dovnútra a von. V jednej chvíli to zmizlo a ja som sa pozeral von na záhradu. Nebola to záhrada plná kvetín, ale len prach a nejednotná plocha trávy. Bolo tam ihrisko s kolotočom v strede a dve deti bežiace okolo neho. Chlapec a dievča. Je to ťažké opísať, ale mal som vtedy pocit, že som si mohol vybrať, či chcem ostať, alebo odísť, ale zakaždým, keď som sa snažil vrátiť, som bol držaný na mieste."

"Prešiel som si všetky dôvody, prečo sa chcem vrátiť späť, a keď som si povedal, že nechcem opustiť svoju matku, vzápätí ma to, čo ma držalo, konečne pustilo. "Ocitol som sa v mojom tele. Moje srdce nebilo šesť minút."

Vypnutie budíka

Ako tínedžer, ktorý mesiace podstupuje chemoterapiu,  jedneho dňa začal cítiť, ako mu nekontrolovateľne tečie krv z nosa. 

Vzhľadom na ťažkú chorobu sa jeho stav zhoršil a nastala situácia , kedy vkĺzol tvárou smrti dnu a von. Opisuje krásne chvíle. "Najhoršie na tom bolo, že keď som sa obzrel späť, zdalo sa všetko mierumilovné a pokojné. Je to, ako keď vás budí o siedmej ráno ráno budík a vy ho vypnete. Toto sa stane ešte raz, alebo dvakrát a potom zistíte, že musíte isť do práce alebo do školy.

Budik
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Vtipálek

Minulý rok dostal infarkt a jeho srdce sa na pohotovosti zastavilo trikrát.

"Povedali mi, že zakaždým, keď ma opäť priviedli k životu, som lekárom povedal nejaký vtip. Počas toho, ako som nebol pri vedomí, som nevidel svetlá ani nič podobné. Len som spal.

Posmrtné SPOVEDE: Šesť ľudí
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: Thinkstock)

Nie je nič po

Havária motorky bol dôvod, kedy na pár minút odišiel mimo tohto sveta. Dýchanie a tep sa zastavili. Dve minúty ale jeho priateľovi stačili na to, aby ho prebral. 

"Zažil som len výpadok. Žiadne sny, žiadne vízie, jednoducho nič. Niekoľkokrát som sa opýtal, čo sa stalo a som šťastný že je to tak, ako je. Som nažive." 

Viac o téme: SmrťZázrakKlinická smrť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu