Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Brad (†38) si užíval deň v krásnom prostredí: Počas jazdy na bicykli prišla hrozná smrť!

Národný park Glacier. Zobraziť galériu (2)
Národný park Glacier. (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Medveď grizly v stredu napadol a zabil tridsaťosemročného cyklistu, ktorý išiel na horskom bicykli po chodníku vedúcom tesne pri národnom parku Glacier v štáte Montana na severe Spojených štátov. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady.

Známa americká televízia nakrútila reportáž o Slovensku: Tatrami sa šíri strach!

Brad Treat a ďalší cyklista sa nachádzali pri jazere Halfmoon, keď ich zrejme prekvapil medveď, uviedol šerif Chuck Curry. Medveď zrazil Treata z bicykla, zatiaľ čo druhý jazdec ušiel po pomoc. Na mieste sa potom našlo cyklistovo telo, zatiaľ čo grizzly zmizol.

Treat pracoval ako lesný strážnik, vyrastal v blízkej obci Kalispell. Druhý cyklista, ktorého meno úrady neuviedli, vyviazol bez zranení. Úrady oblasť uzavreli, po medveďovi sa pátra.

Grizzly je poddruh medveďa hnedého, žije predovšetkým vo vyššie položených oblastiach Severnej Ameriky. V 48 amerických štátoch je od roku 1970 považovaný za ohrozený druh, ale počet medveďov stúpa, a spolu s tým pribúda aj stretov medzi medveďmi a ľuďmi.

Brad (†38) si užíval
Zobraziť galériu (2)

V oblasti parku Glacier žije okolo tisícky medveďov. V severnej časti Skalistých hôr medvede od roku 2010 roztrhali šesť ľudí, ale tieto incidenty sa odohrali predovšetkým v parku Yellowstone, kde žije asi 700 medveďov.

V parku Glacier zvyčajne dochádza k jednému až dvom incidentom ročne, avšak bez smrteľných následkov. Od roku 1910, kedy park vznikol, sa stretnutie so šelmou stalo osudným desiatke ľudí. Naposledy v roku 1998, keď tri medvede zabili a čiastočne zjedli zamestnanca dodávateľa parku, ktorý si vyrazil na túru.

Najznámejší útok šeliem sa tu odohral v roku 1967, kedy počas jednej noci medvede napadli návštevníkov na dvoch rôznych miestach v parku. Udalosť sa dočkala knižného i filmového spracovania pod názvom "Night of the Grizzlies".

Viac o téme: MedveďGrizly
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu