Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kúpanie na tomto jazere sa vám môže vypomstiť: Pokuta dosahuje až štyri cifry

Čunovské jazerá
Čunovské jazerá

BRATISLAVA - Kúpanie v jazerách v Čunove je stále zakázané, aj keď mnohí návštevníci o tom nevedia. Podľa zákona o ochrane prírody a krajiny môže byť za tento priestupok vyrubená pokuta až do výšky 9958,17 eura. Jazerá sa nachádzajú na území chránenom osobitnými predpismi so štvrtým stupňom ochrany. Zákaz platí teda z dôvodu ochrany prírody, nie vodného zdroja.

Uviedol to dnes hovorca Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) Ján Pálffy. „Po zmene legislatívy ohľadom požiadaviek na určenie ochranných pásiem vodárenských zdrojov sa Čunovské jazerá dostali mimo ochranného pásma II. stupňa vodárenského zdroja. BVS od roku 2007 nemá dôvod požadovať zákaz kúpania v jazerách, lebo neovplyvňujú kvalitu podzemnej vody, odoberanej prostredníctvom studní vodárenského zdroja“, vysvetlil Pálffy. 

Čunovské jazerá sa nachádzajú na území chránenej krajinnej oblasti Dunajské luhy, prírodnej rezervácie Ostrovné lúčky a chránenom vtáčom území Dunajské luhy, pričom z pohľadu možnosti kúpania v Čunovských jazerách sú rozhodujúce Ostrovné lúčky so štvrtým stupňom ochrany. V tejto prírodnej rezervácii bola od roku 2009 časť vyhradená pre návštevníkov, čo znamenalo, že v tejto časti jazier sa mohli kúpať. Krajský úrad životného prostredia v Bratislave však toto vyhradené miesto pre verejnosť za účelom rekreácie a športu zrušil.

„Návštevníci boli nedisciplinovaní, jazdili do bezprostrednej blízkosti jazier autami a kúpali sa v okolí celého jazera. Nielenže tým zničili vzácnu faunu a flóru v okolí, vrátane stoviek orchideí, ale zanechávali po sebe aj množstvo odpadkov“, uviedla starostka Čunova Gabriela Ferenčáková, podľa ktorej jednoznačnému zákazu vjazdu dovnútra areálu, a tým aj jednoznačnej informácii o zákaze kúpania, bránia vlastnícke vzťahy pod komunikáciou, ktorá k jazerám vedie. „Tabule o zákaze boli umiestňované viackrát, ale návštevníci ich vzápätí odstránili. Mesto pri ceste vyznačilo plné čiary, aby tam ľudia nemohli parkovať. Bol tam aj zákaz vjazdu, ale ochrana prírody platí až od rampy, a to zasa nerieši vstup pre cyklistov,“ upozornila na situáciu Ferenčáková.  

Viac o téme: KúpaniePokuta Čunovské jazerá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu